2. In Utrecht kan iedereen meedoen en als inwoners het niet zelfstandig kunnen krijgen zij daarbij de zorg en ondersteuning dichtbij en op maat

2.3 Inwoners in de regio Utrecht die onvoldoende zelfredzaam en/of dakloos zijn, krijgen (24-uurs)begeleiding, thuis of in een woonvoorziening. De begeleiding is gericht op herstel en activering

E2.3.1 Inwoners in de regio Utrecht die onvoldoende zelfredzaam en/of dakloos zijn, krijgen (24-uurs)begeleiding, thuis of in een woonvoorziening. De begeleiding is gericht op herstel en activering

Maatschappelijke Opvang
In 2022 hebben we, met Living Lab Eerst een Thuis, 200 woningen voor voormalig dak- en thuislozen gerealiseerd in de regio Utrecht, waar zij verder kunnen werken aan stabilisatie en herstel. Ook zijn er al 70 woningen door woningbouwcorporaties, zorgaanbieders en regiogemeenten gereserveerd, dit zijn woningen die aankomend jaar vrijkomen en dan ingezet gaan worden voor Living Lab Eerst een Thuis. In 2022 zijn daarnaast de zorgtrajecten beëindigd voor de eerste bewoners die eind 2020 in een woning zijn getrokken: Zij wonen nu stabiel en zelfstandig in hun eigen huis. Ondanks de inspanningen blijft de druk op de opvang hoog en hebben we dit jaar tijdelijk een extra 24-uursopvanglocatie geopend aan de Biltstraat.

Beschermd Wonen
Door de regionale samenwerking en goede afspraken met de U16-gemeenten werkten we aan een passend en toekomstbestendig zorglandschap, nu en in de toekomst. Hierbij hebben we de beweging ingezet naar beschermd thuis en zelfstandig wonen als dat passend is bij de ondersteuningsbehoefte van onze inwoners.

In het programmateam Thuis voor Iedereen hebben we samen met corporaties en zorgaanbieders gewerkt aan de huisvesting van bijzondere en kwetsbare groepen. Hierbij is aandacht voor:
1. evenwichtige verdeling;
2. werken aan toereikend aanbod en mogelijkheden huisvesting;
3. monitoring, sturing en regie;
4. innovatie en doorontwikkeling.

Zorg en Veiligheid

Passende zorg en ondersteuning op het snijvlak van zorg en veiligheid
De taken in het kader van de Wet verplichte ggz zijn verankerd in reguliere werkprocessen.
Ook zijn er 6 cabins gerealiseerd voor moeilijk plaatsbaren in het kader van de pilot prikkelarme opvang. De mensen die hier gaan wonen zijn ook opgenomen in de levensloopaanpak (ketenveldnorm). Hierdoor kan zorg beter op- en afgeschaald worden. Ook is er intensieve samenwerking bij terugkeer na detentie, zodat op tijd zorg en ondersteuning ingezet kan worden.

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Op het gebied van Kennisdeling en deskundigheidsbevordering is in 2022 de alliantie ter voorkoming van ouderenmishandeling van start gegaan. Daarnaast is met het project Werken aan Veiligheid door middel van aanreiken van theorie, vaardigheden en uitwisseling door de lokale teams in de provincie Utrecht een belangrijke stap gezet in het voldoen aan het VNG-kwaliteitskader Werken aan Veiligheid.

Veilig Thuis Utrecht en de politie zijn eind 2022 gestart met de pilot ‘Samen op in acuut’. Ook de pilot “Veilig Thuis op ZSM” is gestart, een methodiek van de strafketen die valt onder regie van het OM. De belangrijkste taak en doelstelling van ZSM is te komen tot een Zorgvuldige, Snelle oplossing op Maat. Deze pilots dragen bij aan het versterken van de multidisciplinaire en systeemgerichte samenwerking.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48