2. In Utrecht kan iedereen meedoen en als inwoners het niet zelfstandig kunnen krijgen zij daarbij de zorg en ondersteuning dichtbij en op maat

2.3 Inwoners in de regio Utrecht die onvoldoende zelfredzaam en/of dakloos zijn, krijgen (24-uurs)begeleiding, thuis of in een woonvoorziening. De begeleiding is gericht op herstel en activering

P2.3.1 Een passend aanbod van 24-uurs begeleiding, indien nodig in een woonvoorziening, voor alle inwoners van Utrecht en regiogemeenten

Maatschappelijke opvang
We hebben in 2022 samen met de aanbieders afspraken gemaakt over voldoende passende opvangplekken. Om herhaalde dakloosheid te voorkomen, hebben we verder uitvoering gegeven aan het 10-puntenplan. Ook is er een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het landelijk actieplan dakloosheid dat de basis vormt voor ons eigen uitvoeringsplan dat in 2023 volgt. Er zijn afspraken gemaakt met de regiogemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders om woningen voor Eerst een Thuis te realiseren. Daarbij hebben wij ingezet op het verstevigen van het netwerk, en door communicatie en kennisdeling is het draagvlak voor het gedachtegoed van Eerst een Thuis vergroot. Er loopt daarnaast een onderzoek van de UvA en HU over de succesfactoren van Eerst een Thuis in Utrecht. De lessen die hieruit volgen nemen we mee om de methodiek breder te implementeren. Voor de maatschappelijke opvang zijn we met betrokken partijen overeengekomen dat de toegang (de onafhankelijke toets) wordt belegd bij de Regionale Toegang.

Beschermd Wonen
We maakten afspraken met onze partners over voldoende en passende plekken voor beschermd wonen en de beweging naar meer beschermd thuis en zelfstandig wonen met begeleiding. 'In 2022 zijn meer ambulante Beschermd Thuis-trajecten ingezet dan het jaar ervoor en we zijn we verdergegaan met de uitwerking van Thuis in je Wijk.

Samen met de regiogemeenten en betrokken partijen werkten we in het kader van de doordecentralisatie aan het opstellen van een regioplan, waarin afspraken over de toegang en gericht op uitvoering van een aantal toegangstaken door lokale teams staan. Zodra de besluitvorming over dit regioplan doordecentralisatie heeft plaatsgevonden, starten we met de uitvoering.

Alle gecontracteerde aanbieders ontvingen een budget voor activering en persoonlijke ontwikkeling. Dit zetten zij in om cliënten toe te leiden naar lokaal activeringsaanbod, activiteiten in de sociale basis of om stappen te zetten richting betaald werk of vrijwilligerswerk. De Herstelacademie Enik heeft verschillende locaties in Utrecht stad en in Wmo-regio Lekstroom. In Wmo-regio’s West en Zuid-Oost worden de mogelijkheden om een Enik-locatie te openen nog verkend.

In 2022 zijn er 476 woningen in en rond Utrecht toegewezen (directe bemiddeling) aan inwoners in een kwetsbare positie.

Zorg en veiligheid
Passende zorg en ondersteuning op het snijvlak van zorg en veiligheid
We hebben ons in 2022 gefocust op intensieve samenwerking, zowel tussen de verschillende afdelingen binnen de gemeente als met partners. Daarnaast zijn extern meer van onze zorgpartners betrokken bij het Zorg & Veiligheidshuis Regio Utrecht, zodat ook daar de verbinding ontstaat tussen het sociaal medisch domein en het veiligheidsdomein.

Met zorg- en veiligheidspartners in de stad hebben we een start gemaakt met een actieprogramma rond mensen met een samenloop van complexe problemen en een potentieel veiligheidsrisico. Dit helpt om onze inzet te richten en ook goede afspraken te maken over financiering van zorg en ondersteuning met justitie, het zorgkantoor en de zorgverzekeraar. Voor gespecialiseerde opvang en ondersteuning is een traject gestart om een nieuw contract aan te gaan.

In de aanpak personen met verward en/of onbegrepen gedrag zijn we aan de slag gegaan met de uitwerking van interventies waar landelijk middelen voor beschikbaar komen, zoals de inzet van de wijk-GGD'er. Ook bouwen we voor Utrecht voort op de landelijke analyse van meldingen van de politie over mensen met verward gedrag (de E33-meldingen), zodat we goed in zicht krijgen welke problematiek er speelt in de stad en wat daarop een passend antwoord is.

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Binnen de aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties hebben wij gewerkt aan de (landelijke) actielijnen uit de vastgestelde geactualiseerde regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling regio Utrecht, Kennisdeling en deskundigheidsbevordering, en multidisciplinaire en systeemgerichte samenwerking.

Ten behoeve van kennisdeling en deskundigheidsbevordering zijn in de periode september 2021 – december 2022 in het kader van het project ‘Werken aan Veiligheid’ 45 trainingen, 9 webinars, 5 terugkomdagen en 20 specials georganiseerd in de provincie Utrecht. Ongeveer 625 professionals uit de lokale teams van de Utrechtse gemeenten (provincie) hebben samen bijna 1.200 keer deelgenomen aan onderdelen van het aanbod. Daarnaast hebben we in 2022 op verzoek van de raad het initiatief genomen tot het starten van de Alliantie tegen financiële ouderenmishandeling.

Op gebied van zorg en veiligheid zijn Veilig Thuis Utrecht en de politie eind 2022 gestart met de pilot ‘Samen op in acuut’ om hiermee de aanpak vanaf het eerste uur van een crisismelding te verbeteren.
Daarnaast is ook de pilot “Veilig Thuis op ZSM” gestart eind 2022, waarbinnen Veilig Thuis en de justitiële partners (politie en OM) gelijktijdig en gezamenlijk aan de slag gaan met verdachten die zijn aangehouden wegens huiselijk geweld, om zo de aanpak van de verdachte en de hulpverlening aan slachtoffer(s) beter op elkaar aan te laten sluiten. Op deze manier wordt de multidisciplinaire en systeemgerichte samenwerking verbeterd.

Zie voor informatie over het proeftuin-toekomstscenario kind en gezinsbescherming Jeugd doelstelling 3.

Corona
De coronamaatregelen die in 2022 nog van toepassing waren hadden geen wezenlijke gevolgen voor de uitvoering van dit programma.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48