2. Vergroten kansen op de woningmarkt en verbeteren van huisvesting bijzondere doelgroepen

2.1 Streven naar passende huisvesting voor bewoners en woningzoekenden

E2.1.1 Bewoners en woningzoekenden in Utrecht kunnen binnen een redelijke termijn een naar inkomen, grootte van het huishouden en zorgvraag passende (andere) woning vinden

Utrecht is een gewilde stad om te wonen en dat zien we in 2022 duidelijk terug: Ondanks dat we woningen bouwen, staat de woningmarkt onder druk. De hoge koop- en huurprijzen en een beperkt geschikt aanbod leiden tot verdringing op de woningmarkt, schrijnende persoonlijke situaties en misstanden. Actuele ontwikkelingen, zoals de vluchtelingenstroom uit Oekraïne, de hoge inflatie en de stijgende energiekosten zetten de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen verder onder druk.
Op basis van de Woonvisie en de maatregelen uit het Coalitieakkoord uit 2022 wil Utrecht de wooncrisis verder aanpakken. In 2022 is een langjarige en gefaseerde aanpak opgesteld voor de uitvoering van de maatregelen. Het gaat om maatregelen om meer woningen bij te bouwen, tijdelijke woningen te realiseren, meer regie te nemen om woningen betaalbaar, beschikbaar en van goede kwaliteit te houden en de bestaande voorraad beter te beschermen en te benutten.

In 2022 kent Utrecht een lagere bouwproductie dan de jaren ervoor. De oorlog in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande hogere kosten voor energie en grondstoffen zijn hier een belangrijke oorzaak voor. Ook de stijgende bouwkosten, onzekerheid over de bouwproductie en de stikstofproblematiek spelen hierin mee. Met de Taskforce Tijdelijke woningen wil Utrecht woningzoekenden met een zeer urgente woonvraag bedienen. In 2022 zijn eerste locaties aangewezen waar tijdelijke woningen gerealiseerd worden.
Daarnaast zien we dat de zoektijd in 2022 is afgenomen. Dit zegt echter niks over de druk op de woningmarkt. Die druk blijft hoog: het aandeel woningzoekenden dat actief een sociale huurwoning zoekt in Utrecht neemt sneller toe dan het aandeel verhuringen. De opgave blijft urgent. Dit is ook te zien in de toegenomen bemiddelingstijd (het aantal weken dat gemiddeld nodig is om een uitstromer uit een plek van de opvanginstelling te bemiddelen naar een zelfstandige woning).
Een stevige inzet op kwalitatief hoogwaardige woningen in het sociale en middensegment blijft noodzakelijk. Op basis van het Coalitieakkoord zetten we in nieuwe projecten in op een hoger aandeel betaalbare woningen (40% sociaal, 35% middencategorie) en een minimaal gemiddelde oppervlakte van 65m2 voor sociale en middenwoningen.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48