Samen met onze partners staan we voor de opgaven zoals die in de Woonvisie zijn geformuleerd. We streven naar een woningvoorraad in 2040 die voor 35% uit sociale huurwoningen en voor 25% uit woningen in de middencategorie. Met de maatregelen en middelen uit het Coalitieakkoord uit 2022 zet Utrecht o.a. deze ambitie nog meer kracht bij. Utrecht wil de beweging maken van woningmarkt naar volkshuisvesting. Wij zetten in op een duurzame woningbouwproductie, met betaalbaar wonen als belangrijk uitgangspunt. Wij stimuleren en faciliteren het woningaanbod voor sociale-, middeldure huur en betaalbare koop ten behoeve van verschillende doelgroepen in woonmilieus die passen bij onze stad. In 2022 is - samen met partners – gewerkt aan o.a. de volgende dossiers:
- Taskforce Tijdelijke Woningen
- Stadsakkoord Wonen
- Actualisatie Stedelijke Prestatieafspraken
- Aanpassing Actieplan Middenhuur
- Uitwerking Actieplan Betaalbare Koop
- Uitwerking Actieplan Studentenhuisvesting
- Huisvesting kwetsbare groepen
- Uitvoering Actieplan (T)huis voor ouderen
Stadsakkoord Wonen
In het Stadsakkoord Wonen uit 2019 hebben de partners op de Utrechtse woningmarkt wederkerige en langjarige afspraken gemaakt, gericht op een betere balans in de woningmarkt. In 2022 zijn, net als de jaren ervoor, samen met partners in de kopgroep, diverse actuele thema’s besproken en de kansen en dilemma’s daarbij. Voorbeelden van onderwerpen zijn de evaluatie van het Actieplan Middenhuur, de Woondeal en de boodschap die de Stadsakkoord-partners hebben meegegeven aan het nieuwe stadsbestuur.
In de aanloop naar de nieuwe bestuursperiode is de organisatie van het Stadsakkoord Wonen en het DNU-netwerk geëvalueerd. Op basis van de evaluatie-uitkomsten en de wensen van het huidige bestuur gaat een verkenner aan de slag om de samenwerking tussen gemeente en (markt)partijen voor de komende jaren vorm te geven.
Prestatieafspraken
We zijn in 2022 van start gegaan met de actualisatie van de Stedelijke Prestatieafspraken voor de periode 2022 t/m 2026. De afspraken zijn gericht op het vergroten van de sociale voorraad, betaalbare woonlasten, verduurzaming van de woningvoorraad, zorgen voor kwalitatief goede woningen, het goed huisvesten van aandachtsgroepen en werken aan leefbare en veilige wijken. In de prestatieafspraken worden diverse ambities van het coalitieakkoord opgenomen. Ook is gewerkt aan een verbeterde samenwerking met de corporaties en huurders door de overlegstructuren en monitoring aan te passen. Samen met corporaties zijn productieoverleggen gevoerd, gericht op het versnellen van sociale productie en het wegnemen van vertragende factoren in de planvorming.
Middenhuur
Op basis van de evaluatie van het Actieplan Middenhuur zijn de voorwaarden van het actieplan in het voorjaar van 2022 aangepast en vastgesteld door de gemeenteraad. Per 1 mei 2022 worden de aangepaste voorwaarden toegepast op nieuwe projecten.
Betaalbare koop
Op 18 maart 2022 is op grond van besluitvorming door de gemeenteraad de opkoopbescherming in werking getreden. Hiermee worden de kopers van alle woningen met een WOZ-waarde tot € 440.000 verplicht om deze woningen zelf te gaan bewonen. Deze prijsgrens wordt jaarlijks per 1 juli geïndexeerd. Vanaf 1 juli 2022 is de bovengrens € 487.000. Uit het 3e kwartaalbericht 2022 van het Kadaster blijkt al dat het aandeel aankopen van investeerders in gemeenten met opkoopbescherming meer is afgenomen dan gemeenten waar de Opkoopbescherming niet is ingevoerd.
Fonds Toevoegen Woonruimte
In 2022 kon gebruik gemaakt worden van het Fonds Toevoegen Woonruimte volgens de gewijzigde nadere regels. In 2022 zijn geen aanvragen gedaan voor het toevoegen van woningen. In 2023 wordt de werking van het fonds geëvalueerd.
Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.