Groen is onlosmakelijk verbonden met het dagelijks leven en onze gezondheid. Door de coronamaatregelen werd des te meer duidelijk hoe belangrijk een veilige, toegankelijke en gezonde openbare ruimte is voor de inwoners van Utrecht. Groen op loopafstand, dichtbij huis, is een absolute noodzaak.
Belangrijk is dat het groen voor onze inwoners en bezoekers bereikbaar is en van goede kwaliteit voor zowel mensen, dieren als planten. Groene, landschappelijke en erfgoedwaarden benutten we om in gelijke tred met de woningopgave de stad te ontwikkelen. Groen dichtbij en voldoende groen in de stad zijn nodig voor de gezondheids-, klimaat- en biodiversiteitsopgave.
De groei van de stad vraagt om meer groen. Dat betekent dat we bij de bouw van woningen ook groen realiseren. Dit is de opgave van de groene schaalsprong, verwoord in de strategiebrief voor groen.
Afgelopen jaar is gewerkt aan het uitwerken van de strategie voor groen en zijn projecten in uitvoering of in voorbereiding, zoals het vergroenen van straten en buurten, het aanleggen van groenblauwe routes langs wegen en water, het ontwikkelen van nieuwe parkgebieden en groene scheggen. We versterkten groenblauwe structuren bijvoorbeeld bij het Rondje Stadseiland, verwijderden verharding en voegden (meer) groen toe in de openbare ruimte. Ook stimuleerden we particulieren om hun eigendom groener te maken. Daarnaast werken we met U16 en Provincie aan het aanleggen van groen rondom de stad.
Deze groenopgave voor gezond leven en klimaat is ook benoemd in het coalitieakkoord als onderdeel van de ontwikkeling van de gezonde stad. Ook is het afgelopen jaar de Visie Klimaatadaptatie vastgesteld die het belang van de vergroeningsopgave van de stad onderstreept.
Voor de gezondheid van inwoners van Utrecht willen we een aantrekkelijke leefomgeving voor spelen, sporten en bewegen creëren. Daartoe hebben we in maart 2022 de visie Speelruimte, met daarin een geactualiseerde speelruimtenorm, vastgesteld. Als vervolg hierop hebben we inmiddels voor vijf wijken een speelruimtescan gemaakt. Deze geeft inzicht in de huidige kwantitatieve en kwalitatieve ruimte om te spelen, sporten en bewegen in onze verdichtende stad. Op basis van deze informatie investeren we in het aanvullen en opwaarderen van het bestaande aanbod. Hierin is nadrukkelijk aandacht voor het vergroenen, toegankelijker maken en klimaatbestendig maken van speelplekken in de openbare ruimte.