2. Openbare ruimte is groen en schoon en nodigt uit tot ontmoeting

2.2 We richten het groen zo in dat aantrekkelijk en bereikbaar wordt

P2.2.1 Ontwikkelen van een aantrekkelijke groene leefomgeving dicht bij huis met ruimte voor stadsnatuur

Bij de vergroening van straten en buurten werkten we aan de pilotgebieden Rivierenwijk en Groene Ommetjes in Noordwest. Daar zijn, samen met de bewoners, diverse initiatieven uitgewerkt en aangelegd, zoals het Maasplein, Grootmeesterplein en de Vleutenseweg. Bij het Groene Lint Overvecht zijn participatiebijeenkomsten geweest en zijn de eerste projecten uitgevoerd die aansluiten op de woonomgeving. Als voorbeeld van de verbetering van de route is beplanting toegevoegd langs de Zamenhofdreef en Carnegiedreef.

2022 stond in het teken van 900 jaar Utrecht. We hebben in elke wijk met de bewoners een herinneringsboom geplant, zoals u had aangegeven in Amendement A 2020 nr. 149. Bij iedere boom is een kunstwerk aangebracht, bestaande uit voetstappen van buurtbewoners. Op die manier ontstond er een band tussen de boom en de buurt. Onderdeel van de viering was ook het weggeven van 900 bomen aan onze inwoners, zowel in 2021 als 2022. Inwoners konden de boom in hun eigen tuinen planten. Op die manier betrok de gemeente hen bij de vergroeningsopgave van de stad. Ook zijn in diverse projecten meer bomen toegevoegd, zoals extra fruitbomen in de buurttuin Daelwijcklaan en de Gerbrandystraat.

Langs de Vecht hebben we met de omgeving een inrichtingsplan gemaakt voor de uitbreiding van het Niftarlakepark met het gebied Fortlaan. In 2022 zijn de inrichtingsprincipes voor het Rondje Stadseiland vastgesteld, die ook al vertaald zijn in de inrichtingsplannen voor deelgebied 4 en 5. Ook is fase 1 van de uitvoering van de Johan Wagenaarkade afgerond en is de tweede fase opgestart.

Park Kasteeltuin Nijevelt is gerealiseerd. We herstelden de moestuin en de boomgaard, trokken oude sloten door en verplaatsten het fietspad. Dit maakt het gebied aantrekkelijker en toegankelijker. Voor Julianapark en Wilhelminapark hebben we onderzocht wat de wensen zijn van bewoners en welke mogelijkheden er zijn om deze ontwikkeling te koppelen aan andere opgaven. Voor Wilhelminapark zijn die er pas op langere termijn.

Voor de scheggen is de conceptvisie op Natuurgebied Zuilen ter inspraak vrijgegeven en zijn alle reacties verzameld. De visie gaat uit van het versterken van de natuur- en erfgoedwaarden in dit gebied met ook ruimte voor recreatie. In Lunettenpark is het IPVE/FO vastgesteld. Ook zijn we verdergegaan met het uitvoeren van de werkzaamheden aan het Achterland van Lunet I.

We zijn uitgeroepen tot Bodemdierenstad in 2022. Dit laat zien dat Utrecht een bodemdierenvriendelijke stad is, die de waardering voor de ondergrondse biodiversiteit actief uitdraagt.
Speciaal voor wilde bijen zijn er twee bijenburchten gebouwd, voor de grootoorvleermuis zijn 3 vleermuiskelders in het talud van de Waterlinieweg geschikt gemaakt.
We betrokken inwoners bij het vergroten van de kennis over plant- en diersoorten die in de stad voorkomen, zoals met de visdeurbel, wildcamera's in tuinen en het project Tel Insecten Mee (TIM)).

Op de 11 locaties van Utrecht Natuurlijk kwamen in 2022 bezoekers van alle leeftijden in aanraking met Natuur en duurzame landbouw. Kinderen kregen er les in dierverzorging, moestuinieren en ontdekten spelenderwijs de natuur. De locaties ontwikkelen zich tot groene buurthuizen, waar iedereen welkom is en ook 's met Utrecht Natuurlijk mede programma kan maken. 

We hebben een veldgids uitgebracht en naar aanleiding daarvan ook aan ruim 150 collega's cursussen gegeven over hoe te werken met de gedragscode/leidraad Wet Natuurbescherming. Voor het maaibeheer konden de inwoners opnieuw aangeven waar ze een maaibeheer willen hebben, gericht op meer kruiden en bloemen en dat daarmee interessant is voor insecten en vlinders.

In 2022 hebben we bijgedragen aan diverse initiatieven en groot onderhoudsprojecten rondom spelen, waaronder de Van der Marckstraat en het Keerkringplein. Het vastgestelde beleid van maart 2022 is het uitgangspunt voor de ambitie tot aanvulling en opwaardering van bestaand speelaanbod in de stad. Voor zeven wijken hebben we met een speelruimtescan alle knelpunten rondom spelen, sporten en bewegen in beeld gekregen. De laatste drie wijken volgen in 2023. Deze onderzoeken vormen de basis voor de investeringen in het aanvullen van het speelaanbod.

Ter verbetering van de verblijfskwaliteit van de openbare ruimte, voeren we beleid op sanitaire voorzieningen en bankjes. Utrecht is dit jaar uitgeroepen door de Hoge Nood App en de Maag-lever-darm-stichting als 2e toiletvriendelijkste gemeente van Nederland. Hiervoor hebben we het afgelopen jaar een nieuwe openbare sanitaire voorziening in het Wilhelminapark geopend en zijn er op drukbezochte plekken in het hoogseizoen tijdelijke sanitaire voorzieningen geplaatst. De gesprekken voor vaste openbare sanitaire voorzieningen in het Máximapark zijn voortgezet. De voorbereidingen voor het openen van een toilet voor taxichauffeurs bij de Moreelse Hoek zijn gedaan, naar verwachting opent dit mindervalide toilet begin 2023.

We hebben een indicator voor bankjes ontwikkeld, waardoor we vanaf 1 januari 2023 kunnen bijhouden hoeveel bankjes worden verwijderd en toegevoegd in de openbare ruimte. Daarnaast zijn we begonnen met het uitzoeken van de mogelijkheden voor niet-commerciële terrassen. Resultaten hiervan verwachten we in 2023.

Corona
De coronamaatregelen maakten nog duidelijker hoe belangrijk groen dichtbij is. Het college heeft daarom via de coronamiddelen extra budget beschikbaar gesteld om de vergroening dichtbij een positieve impuls te geven. Van dit geld zijn in 2022 diverse vergroeningsprojecten uitgevoerd in Rivierenwijk, Noordwest en Overvecht.

P2.2.2 Ontwikkelen van het groen en recreatiemogelijkheden om de stad

Om de groei van de stad en de extra gebruiksdruk op de recreatiegebieden op te vangen, werkten we samen met de partners van de U10 aan de agendering van nieuwe regionale groengebieden en groenblauwe routes.

In samenwerking met de provincie Utrecht en de regio’s, Foodvalley en Amersfoort werkten we aan het programma Groen Groeit Mee.
We werkten in Recreatieschap de Stichtse Groenlanden samen met provincie en buurgemeenten om de bestaande recreatiegebieden aantrekkelijk, toegankelijk en veilig te houden. Samen met provincie en drie buurgemeenten ondersteunden wij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten financieel om belangrijke groengebieden zoals Haarzuilens en Gagelbos goed te beheren.
In samenwerking met provincie, IJsselstein en Nieuwegein werkten we aan de verdere ontwikkeling van het recreatiegebied Nedereindse Plas.

Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.

P2.2.3 Wij zorgen goed voor onze dieren in de stad

Als gemeente oefenden we in 2022 invloed uit op de manier waarop eigenaren afstand doen van hun huisdier via preventieve voorlichting bij bijvoorbeeld verkooppunten van huisdieren over wat er komt kijken bij de verzorging van huisdieren. Met De Dierenbescherming en haar partners bespraken en bekeken we wat er nodig is bij dieren waarvan afstand wordt gedaan. We vinden dat dieren niet ingezet horen te worden in evenementen. Met organisatoren van evenementen gingen we actief in gesprek wanneer zij dieren wilden inzetten en we zorgden, waar mogelijk, voor juridische regels. Door middel van voorlichting en eisen in tenders stimuleerden we natuurinclusief en diervriendelijk bouwen, zodat dieren ook in en om nieuwe gebouwen leefgebied kunnen vinden.

We vinden dat dieren niet gedood moeten worden vanwege overlast. We gingen in 2022 met organisaties in de stad in gesprek over diervriendelijke omgang met overlastgevende dieren. Dierenartsen en hulpverleners die zich bezighouden met huiselijk geweld informeerden we over hoe ze dierenmishandeling kunnen herkennen. Dit deden we door middel van voorlichting en preventieve maatregelen. We stimuleerden de vissersvereniging AUHV om rekening te houden met dierenwelzijn in hun praktijken en communicatie.

Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48