1. Gelijke onderwijskansen voor ieder kind: Alle kinderen en jongeren (van 0 tot 23 jaar) zijn in staat om hun eigen unieke pad naar kansrijke deelname aan de samenleving succesvol te doorlopen

1.1 Gelijke onderwijskansen voor ieder kind: Alle kinderen en jongeren (van 0 tot 23 jaar) zijn in staat om hun eigen unieke pad naar kansrijke deelname aan de samenleving succesvol te doorlopen

E1.1.1 We beginnen vroeg. Investeren in het tegengaan van onderwijsachterstanden bij jonge kinderen blijkt het meest effectief

We willen ervoor zorgen dat ieder kind, ongeacht opleiding van ouders, afkomst of thuissituatie, zich optimaal kan ontwikkelen en zijn of haar talenten ten volle kan benutten. In partnerschap en met breed draagvlak werken kinderopvangaanbieders, schoolbesturen, scholen, sociale partners (bibliotheek, Taal doet Meer, buurtteam) en de gemeente intensief samen om kinderen en hun ouders te begeleiden bij de schoolloopbaan.

In het coalitieakkoord van de regering is aangekondigd dat per 2025 de kinderopvang voor werkende ouders naar een vergoeding van 96% van het normbedrag gaat. Dit heeft gevolgen voor de gehele kinderopvang in de stad, bijvoorbeeld als het gaat om de vraag, die nu al vaak hoger is dan het aanbod. Het afgelopen jaar hoorden we al voorbeelden van kinderen die niet bij de gewenste basisschool aangemeld kunnen worden omdat er niet voldoende BSO-plaatsen zijn. Ook voor voorschoolse educatie heeft de nieuwe financiering veel gevolgen. Deze effecten zullen de komende jaren groter worden.

E1.1.2 Hun ontwikkeling kent geen onderbrekingen. Overgangen verlopen soepel

We zorgen voor soepele overgangen in schoolloopbanen en binnen de schooldag, door te werken aan de ontwikkeling van (integrale) Utrechtse Kindcentra, 0-14- en 0-18-onderwijs en de overgangen van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs en van het vmbo naar mbo.

Aanmeldbeleid, eerste jaar evaluatie

De communicatie over de aanmeldprocedure voor de basisschool is verder ontwikkeld. Gemiddeld 88% van de ouders meldt hun kind aan via de juiste procedure en 95% van de ouders krijgt een plek op de school van hun eerste voorkeur. Voor het bereiken van minder taal- en digitaalvaardige ouders zijn voorlichtingsfilms in zes verschillende talen ontwikkeld. Bij de scholen en op acht vestigingen van de bibliotheek kunnen ouders hulp krijgen bij het aanmelden van hun kind.
In 2022 deden alle scholen op drie na mee met het aanmeldbeleid, per 1-1-2023 zijn er nog twee aangesloten en de laatste verwachten we in de loop van 2023.

E1.1.3 Kinderen en jongeren worden voldoende uitgedaagd om zich optimaal te ontwikkelen

In Utrecht zijn 10 brede scholen. Door middel van de netwerkorganisatie van de brede school bouwen we een vangnet rond een school waarin onderwijs, opvang, organisaties uit het sociaal domein, sport, cultuur en de wijk met elkaar samenwerken. Het effect dat we daarbij willen bereiken is dat kinderen en ouders in de wijk goed hun weg kunnen vinden.

Cultuureducatie
De subsidie cultuur voor ieder kind is bedoeld om cultuureducatie meer in te bedden in het programma op scholen en onderdeel te maken van het curriculum. Scholen kunnen hiervoor gebruik maken van Cultuur en School als ondersteuningsorganisatie. In schooljaar 2022-2023 heeft Cultuur en school een-op-eengesprekken gevoerd voor ondersteuning bij de keuze van het cultuurprogramma, een cultuuraanbod, bijeenkomsten en kennisdeling georganiseerd. Dit hebben ze gedaan voor 108 PO-scholen, waarvan 26 nieuwe PO-scholen. En voor 22 nieuwe VO-scholen.

E1.1.4 Waar iets extra’s nodig is qua ondersteuning en aanbod voor maximale onderwijskansen, organiseren we dat met de partners in de stad

We willen dat alle kinderen en jongeren in de stad maximale onderwijskansen krijgen. Daarom organiseren wij samen met de partners in de stad ondersteuning en aanbod waar dat nodig is. 
We streven ernaar dat alle kinderen en jongeren een passende plek hebben en dat er geen kinderen of jongeren zonder passend aanbod thuiszitten.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48