2. Utrecht is een stad met een gezonde, stille en veilige leefomgeving

2.2 Utrecht heeft een schone bodem

E2.2.1 De bodem is geschikt voor het gewenste gebruik, zonder gevaar voor de gezondheid

Utrecht is een stad met stevige ambities, onder ander bij energietransitie, mobiliteit, groen, klimaatadaptatie en woningbouw.
Deze ambities vragen om een ontwikkeling van de stad, zowel boven- als ondergronds. Ondergronds ontwikkelen vraagt om balans in de 4 B’s: beschermen, benutten, beter maken en beheren. We staan hier voor verschillende uitdagingen, op het gebied van het gebruik van de bodem, de kwaliteit van het grondwater en het beheren van de ondergrond.

Als het gaat om de ondergrond zorgden we ervoor dat we aan tafel zaten bij ruimtelijke ontwikkelingen, zoals het Beursgebied, U-ned en diverse gebiedsopgaven. De ondergrond kon zodoende al meteen mee in de planfase. Hiermee zijn kansen en potentiële knelpunten met de ondergrond tijdig geadresseerd. Voor knelpunten zijn alternatieve oplossingen aangedragen die relatief eenvoudig zijn op te pakken.

In het Griftpark is het wetenschappelijk onderzoek Bestparc voortgezet. Ook is er een begin gemaakt met het project teerpompen. We zijn gestart met het opstellen van een gemeentebrede veiligheidskaart met Ontplofbare Oorlogsresten, zoals bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. We werkten aan een visie op bodemleven in de ondergrond, als onderdeel van de Visie op de Ondergrond. We onderzochten de bodem op nieuwe verontreinigingen zoals PFAS. Op twee locaties begonnen de voorbereidingen voor bodemsanering, te weten de Sartreweg en Münsterlaan.

We hebben met communicatieacties het onderwerp ‘Ondergrond’ meer onder de aandacht gebracht, binnen én buiten de organisatie.

E2.2.2 Milieuhygiënisch gestage verbetering van de kwaliteit

Verbetering van de kwaliteit van het grondwater is een doorlopend aandachtsgebied. De natuurlijke afbraak van verontreiniging door bacteriën bleek geringer dan in het verleden is aangehouden. Een uitzondering daarop vormt het Griftpark, waar de verontreiniging juist sneller afbreekt dan was voorzien. Daarnaast is, door nieuwe inzichten in verspreiding en afbraak, onduidelijkheid ontstaan over de actuele verontreinigingssituatie. We hebben een start gemaakt om de hiaten in kennis te onderzoeken. Met deze ontwikkelingen zorgen we ervoor dat de toekomstige opgaven (bouw, klimaatadaptatie en verduurzamen energie) worden geborgd.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48