1. In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

1.1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

Wat hebben we bereikt?

We werken aan gezondheidswinst voor alle Utrechters, met speciale aandacht voor het verkleinen van gezondheidsverschillen (ongelijk investeren). Daarnaast werken we aan kennisontwikkeling bij onszelf en anderen. Dit betekent dat we zowel inzetten op:
1) gezondheidswinst voor alle Utrechters;
2) ongelijk investeren om de meeste winst te boeken voor diegenen die dat het meeste nodig hebben (gezondheidsverschillen verkleinen);
3) de volksgezondheid monitoren en onze gezondheidskennis verdiepen en verbreden.
Hieronder leest u wat betreft deze drie sporen enkele highlights uit 2022.

Gezondheidswinst boeken voor iedereen

Gezondheid is meegenomen in breed gemeentelijk beleid en onze dienstverlening. Bijvoorbeeld:

  • Gezondheid was een van de afwegingen voor subsidietoekenning van activiteiten bij U900 . Hierdoor was de U900 meer rookvrij, was er een gezond(er) voedselaanbod en meer aandacht voor bescherming tegen schadelijke UV-straling door de zon.
  • Aan de 28 sportclubs die een huurovereenkomst hebben met de gemeente Utrecht is medegedeeld dat hun locatie vanaf augustus 2023 rookvrij moet zijn. Alle andere sportclubs zijn gevraagd zich hierbij aan te sluiten.
  • We hebben geïnvesteerd in de vroegsignalering van mentale problemen bij jongeren en laagdrempelige aanbod om aan mentale gezondheid te werken. Denk hierbij aan de training Mental Health First Aid (MHFA) voor studenten om de meest voorkomende psychische problemen te (her)kennen en te leren hoe hier het gesprek over aan te gaan. Of de lancering van de Studentenzorgwijzer , waar (aanstaande) studenten snel kunnen zien waar zij terecht kunnen met een vraag over hun gezondheid.

Gezondheidsverschillen verkleinen

Utrechters met een gezondheidsachterstand bieden we iets meer, extra’s of anders om zich gezond te voelen. Bijvoorbeeld:

  • In 2022 werden cliënten van een huisartsenpraktijk in Overvecht direct doorverwezen naar het Buurtteam, dat aanwezig is in dezelfde huisartsenpraktijk, wanneer er geldzorgen speelden.
  • 150 gratis Babystartpakketten van stichting babyspullen zijn verstrekt aan (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie.
  • We verleenden sociaal-medische zorg aan daklozen en ongedocumenteerden. Daarnaast realiseerden we randvoorwaarden voor Oekraïense vluchtelingen om medische zorg en medicatie te ontvangen.

Gezondheidskennis vergroten

Enkele voorbeelden van kennisontwikkeling- en verspreiding:

  • 2022 kenmerkte zich door de publicatie van het vierjaarlijkse Utrechts Gezondheidsprofiel(UGP) Het UGP brengt scherp in beeld welke gezondheidsproblemen urgent zijn, bij wie, en hoe gezondheidsverschillen zich ontwikkelen. De hoofdboodschap van het UGP is dat meer dan 80% van de Utrechters zich gezond voelt en bijna 20% zich ongezond voelt. Problemen met geld, wonen en werk zijn sterk gerelateerd aan gezondheidsachterstanden en mentale gezondheid en leefstijl vragen extra aandacht.
  • Twee speciale VMU-uitgaven zijn uitgebracht over gezondheidsverschillen bij kinderen en bij volwassenen , waaruit blijkt dat er groepen Utrechters zijn die steeds verder achterop raken of structureel achterblijven.
Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48