Leefstijl
Leefstijlbrede thema's
Voor moeilijk bereikbare doelgroepen zijn dit jaar circa 10 fit & gezond-dagen georganiseerd met onder andere U-Centraal, Buurtteam, Indigo, DVN, thuiszorgorganisaties en met toekomstige professionals zoals studenten van de Hogeschool Utrecht en coassistenten. We werken hierbij samen met onder andere moskeeën in Utrecht. Voor kinderen en jongeren is de aanpak Gezond Gewicht Utrechtse Jeugd uitgevoerd, de resultaten van 2022 vindt u hier. In 2022 zijn 13 (van de 18) speciaal onderwijsscholen actief aan de slag met een gezonde leefstijl op school. Dit zijn 1970 van de 2800 scholieren. Het is niet gelukt om een monitor te ontwerpen voor de vier multidisciplinaire aanpakken overgewicht.
We zijn in 2022 gestart met het bieden van een gezonde schoollunch aan 500 kinderen. Het betreft leerlingen op drie speciaal onderwijsscholen en één reguliere basisschool. Op twee van de drie speciaal onderwijsscholen kregen de kinderen naast lunch ook voedseleducatie. Er is een verkenning gedaan en een plan van aanpak Gezond Gewicht op School ontwikkeld, waarbij we vooral inzetten op die scholen met leerlingen die dit het hardste nodig hebben.
Via de subsidie gezonde leefstijl aan 16 organisaties ondersteunden we in 2022 Utrechters bij een gezonder gewicht. Een voorbeeld hiervan is dat we een beweegvloer voor peuters in de voorschool financierden. En gezondheid was één van de afwegingen voor subsidietoekenning van activiteiten bij U900.
We brachten meer focus aan in de speerpunten van ons volksgezondheidsbeleid, waardoor vanaf 2022 extra inzet vanuit ‘gezond werkgeverschap’ is gestopt. De activiteiten om als gemeente zelf een gezonde werkgever te zijn, blijven onverminderd doorgaan.
Sport en bewegen
In de opgave sporten, spelen en bewegen is nieuw speelbeleid vastgesteld en zijn in vier wijken wijkspeelruimtescans gemaakt (Noordwest, Overvecht, Noordoost en Zuidwest). Samen met Stichting Leergeld en Universiteit Utrecht hebben we in een kenniscafé extra aandacht besteed hoe kinderen die opgroeien in armoede kunnen sporten. Voor valpreventie bij ouderen zijn we in 2022 gestart met de stedelijke opschaling van het wijkprogramma Vallen Voorkomen. Naast Oog in Al zijn we nu ook van start in de (sub)wijken Kanaleneiland, Rivieren- en Dichterswijk, Binnenstad en Lunetten. In het kader van Utrecht Doortrapgemeente vonden in 2022 diverse activiteiten plaats: twee fietstochten, twee Doortrappendagen en zeven evenementen tijdens wijkproeverijen in Overvecht, Noordwest, Noordoost.
Roken, alcohol en middelen- en medicatiegebruik
Alle bushaltes en speelplekken zijn rookvrij. Uit onderzoek van de provincie Utrecht blijkt dat er bij haltes waar de rookvrijestickers hangen 60% minder wordt gerookt. De ruim 875 onbeheerde speelplekken zijn te herkennen aan drie verschillende rookvrij mascottes die door Utrechtse basisschoolkinderen zijn ontworpen. De kinderen zijn de ambassadeurs van hun speelplekken en spelen voortaan in schone lucht.
De 28 sportclubs die een huurovereenkomst hebben met de gemeente Utrecht en niet rookvrij zijn, ontvingen een brief dat de locatie met ingang van augustus 2023 rookvrij moet zijn. Ook alle andere 49 sportclubs die niet rookvrij zijn/waren in Utrecht is gevraagd om zich hierbij aan te sluiten en in 2022 al stappen te zetten voor een rookvrije generatie.
Mentale factoren en stress
Geldzorgen bespreekbaar maken
Financiële zorgen kunnen leiden tot langdurige stress en afname van mentaal vermogen (bron UGP 2022). Daarom werkten we in 2022 samen met de eerstelijns zorgprofessionals om hun signaleringsrol en handelingsperspectief bij Utrechters met geldzorgen te vergroten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Voor versterking van de samenwerking en een snellere doorverwijzing van patiënten met geldzorgen zit het buurtteam één dagdeel per week in een huisartsenpraktijk in Overvecht. Voor paramedici en eerstelijns zorgprofessionals zijn er webinars geldzorgen georganiseerd over het herkennen, bespreekbaar maken en doorverwijzen bij geldzorgen.
- Bij het innovatieatelier stress sensitief werken bij het NCJ werd er een directe link gelegd tussen stress door geldzorgen. Hierna kregen 150 JGZ professionals tijdens een scholing uitleg van de HU Schulden en Incasso, Leergeld en Buurtteam over hoe de professionals samen gezinnen met geldzorgen kunnen ondersteunen.
- In maart deelden moeders met jonge kinderen hun verhaal tijdens een spiegelbijeenkomst voor professionals uit de geboortezorg en het sociaal domein. Zij vertelden hoe ingewikkeld het is om met weinig geld kinderen gezond te laten opgroeien en dat dit stress geeft.
- In mei organiseerden we met/voor ruim 120 professionals, ervaringsdeskundigen en beleidsmedewerkers uit het geboortenetwerk een bijeenkomst over geldzorgen signaleren, samen bespreken en stappen zetten naar oplossingen.
Voorkomen psychische problemen
In 2022 is volop geïnvesteerd om de mentale gezondheid van onze jongeren in de stad te versterken aan de hand van drie lijnen:
- Vroegsignalering : De campagne eerder is beter is in 2022 gestart om bijzondere ervaringen bespreekbaar te maken. In het Griftpark stond drie weken de Tentoonstelling OPEN om depressiviteit beter bespreekbaar te maken. Ook zijn er bewustwordingsavonden mentale gezondheid georganiseerd in drie wijken om het taboe op mentale gezondheid te doorbreken en openheid te creëren. Binnen studie- en studentenverenigingen werd gestart met de training MHFA (mental health first aid) om vroegsignalering van mentale problemen te versterken binnen studentenverenigingen en bespreekbaarheid te vergroten, zie ook raadsbrief .
- Laagdrempelige toegang om te werken aan mentale gezondheid: In 2022 is de website www.studentenzorgwijzer.nl gelanceerd. Tijdens de UIT-week is de bekendheid van deze website vergroot door promotiemateriaal uit te delen en posters op te hangen in bushokjes. In september 2022 is de nadere regel subsidie Herstel en veerkracht voor de Utrechtse jeugd opengesteld voor de partners in de stad, waarbij jongeren een rol hebben in de beoordeling. We zien in de aanvragen relatief veel focus op het versterken van mentale gezondheid, zeker als het gaat om jongeren en jongvolwassenen. Via deze subsidie kunnen onder andere partners in de stad hun (laagdrempelig) aanbod aan jongeren voortzetten, zoals Gelukscafe , Wachtverzachter , Join Us en weg van de held .
- Maatschappelijk debat over prestatiedruk en normaliseren: Met de partners rond jeugd, ouders en jongeren ontwikkelden we een aanpak om prestatiedruk meer bespreekbaar te maken en vanuit die gesprekken concrete zaken anders te gaan doen. De eerste gesprekken met ouders, partners en jongeren lopen onder andere in Vleuten en Leidsche Rijn.
Daarnaast vervult de gemeente Utrecht de secretarisrol in de werkgroep wijk & vrije tijd van de landelijke stichting MIND Us en sluiten we aan bij de landelijke aanpak mentale gezondheid.
Zorg- en hulpverlening
Jeugdgezondheidszorg
Ook in 2022 voerden we de wettelijke taken van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) uit. Er waren 123.000 contactmomenten met ouders en kinderen. Corona zorgde ervoor dat de gezinnen die het al moeilijk hadden, nog meer onder druk kwamen te staan. Met de extra middelen vanuit ‘Corona werkpakket 2 bestaanszekerheid’ voerde de JGZ tijdelijk extra interventies uit, zoals VoorZorg2 (voor moeders in een kwetsbare situatie die al een kind hebben) en Kortdurende videohometraining voor ouders met kinderen tot vier jaar. In 2022 maakten we gebruik van een divers aanbod voor gezinnen, bijvoorbeeld collectief aanbod, telefonisch contact, beeldbellen, chatten of een fysiek consult; binnen de landelijke kaders en afhankelijk van de vraag en situatie van ouders en kinderen.
Versterken van de inzet van de expertise van de Jeugdgezondheidszorg op scholen
Met ondersteuning van de middelen uit het coalitieakkoord kon de jeugdverpleegkundige op school meedenken bij vragen over ontwikkeling, gedrag, schoolverzuim en andere problematiek van leerlingen. Activiteiten waren onder andere driegesprekken met ouders en scholen (en waar nodig hulpverlening), overleg met IB-ers, extra consulten en overleg met het buurtteam. Voor het Primair Onderwijs is samen met scholen een beslisboom en aanmeldformulier ontwikkeld, zodat scholen gemakkelijker de JGZ kunnen betrekken. Alle JGZ-medewerkers hebben het afgelopen jaar scholing gevolgd, samen met het buurtteam en de sociale basispartijen, om de samenwerking te verdiepen.
Wij hebben ingezet op de Kernpartner Aanpak Voorschoolse Educatie (VE) door een scholingsmiddag en het organiseren van wijkoverleggen. In de wijken is meer contact tussen de kernpartners VE (Team jonge kind van het Samenwerkingsverband, Lokalis, VE-aanbieders en aanvullende zorg). De JGZ betrekt de expertise van de partners eerder bij vragen over casuïstiek, bijvoorbeeld door een participerend consult of het anoniem bespreken van een casus. Hierdoor is er vroegtijdige afstemming over de juiste plek voor jonge kinderen met een taal- en/of ontwikkelingsachterstand in combinatie met een zorgvraag of ondersteuningsbehoefte.
Jeugdartsen voerden, vaker dan in 2021, op aanvraag van de mbo’s consulten uit bij jongeren onder 18 jaar met vooral complexe problematiek en namen deel aan driegesprekken met ouder en scholen. Er is gestart met de verkenning van de rol van de jeugdverpleegkundige op het mbo om meer collectieve sociaal-medische preventieve zorg te bieden aan jongeren onder en boven 18 jaar.
Rijksvaccinatieprogramma
Ook in 2022 informeerden we de raad per brief over de vaccinatiegraad van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen en publiceerden we de cijfers op volksgezondheidsmonitor.nl. De vaccinatiegraad in Utrecht is - net als landelijk - gedaald. Waarschijnlijk is de afname het gevolg van de coronacrisis en bijbehorende maatregelen, waardoor sommige vaccinaties later zijn gegeven. We starten met een wijkaanpak die een jaar eerder niet kon starten vanwege corona(maatregelen).
Passende zorg en ondersteuning tijdens de eerste 1000 dagen
Aan de hand van de zes actielijnen van kansrijke start bereikten we in 2022:
- Uitbreiding van het aantal wijknetwerken geboortezorg. Van twee netwerken bij de start van Kansrijke Start, tot netwerken in zeven wijken in 2022 en een overkoepelend stedelijk netwerk. De wijknetwerken zorgen voor betere samenwerking binnen de geboortezorgketen . Doordat professionals vanuit verschillende disciplines elkaar beter kennen, komen (aanstaande) gezinnen eerder in beeld en krijgen ze eerder ondersteuning.
- Meer aandacht bij professionals voor (het belang van) prenatale huisbezoeken. Dit is vanaf 1 juli 2022 een wettelijke taak van JGZ voor zwangeren en gezinnen in een kwetsbare situatie. Een voorbeeld is de gezamenlijke scholing ‘van spreekkamer naar huiskamer’ voor professionals die werken in de geboortezorgketen. We zijn met verloskundig zorgverleners in gesprek over de mogelijkheden om het bereik te verhogen. Door de gewijzigde aanmeldprocedure is het aantal prenatale huisbezoeken door JGZ nog niet toegenomen. De inzet was 150 huisbezoeken en we hebben 87 huisbezoeken gerealiseerd. We gaan ook met het NCJ in gesprek om de aanmeldprocedure makkelijker te maken.
- Borging van Nu Niet Zwanger (NNZ) na 2022: Met de coalitiemiddelen Kansrijke Start kunnen we NNZ structureel borgen in Utrecht. Steeds meer deelnemende organisaties en hulpverleners gebruiken de methodiek van NNZ (zie figuur 1) en zien dat daardoor waardevolle gesprekken ontstaan.
- De Nederlandse Zorgautoriteit, Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsvereniging voor verloskundig zorgverleners spreken over de invulling van de tarieven voor Centering zwangerschap (voorheen Centering Pregnancy) op basis van de gesprekken die we in Utrecht zijn gestart. Naar verwachting vindt aanpassing van de tarieven die (meer) kostendekkend zijn, plaats met ingang van 2024.
- Coalitiemiddelen Kansrijke Start kwamen beschikbaar om (aanstaande) ouders en hun kinderen hulp en ondersteuning te bieden, die al start voor de zwangerschap.
Figuur 1: Regio betreft Amersfoort en Utrecht
Bevorderen samenwerking tussen medische en sociale zorgprofessionals in de wijk
In 2022 zetten we onze investering in de wijknetwerken voort om het samen werken aan gezondheid te faciliteren en is de samenwerking met het Sleutelpersonennetwerk wederom verder versterkt en uitgebreid voor contact met moeilijk bereikbare doelgroepen. Daarnaast werd ook het proces van data- en kennisgestuurd werken aan gezondheidsopgaven “Van Wijkdata naar Wijkdoen” bekrachtigd in een convenant met de beide Buurtteamorganisaties, SterkZ.org, RegioZorgNU en de gemeente.
Sociaal-medische zorg (SMZ) voor dak- en thuislozen
In 2022 zijn de sociaal-medische spreekuren bij de dagopvang Herstart (drie keer per week) gecontinueerd en boden we medische begeleiding op meerdere opvanglocaties. Hierbij zijn in totaal 412 verschillende daklozen gezien, waarvan 313 nieuwe dakloze personen. Tijdens de sociaal-medische spreekuren viel de forse toename van het aantal buitenslapers op. Eind 2022 zijn tijdelijke extra opvangplekken voor de meest kwetsbaren (ongeacht juridische verblijfsstatus) gerealiseerd aan de Zeehaenkade en de Stadsbrug. Het ontbreekt echter aan een structurele oplossing. Op de covid-isolatieplekken op de Koploperstraat zijn 19 met covid besmette dakloze mensen opgevangen. Er zijn meerdere instellingen bezocht om daklozen en ongedocumenteerden te vaccineren tegen corona en griep. Voor Oekraïense vluchtelingen is medische zorg gerealiseerd in de Jaarbeurs. Voor alle Oekraïense vluchtelingen met een medische vraag (748 Oekraïners), zijn randvoorwaarden gerealiseerd om medische zorg en medicatie te ontvangen.
Zorg voor mensen in een overvolle en/of vervuilde woning en voor andere zeer kwetsbare inwoners
Het jaar 2022 kent ten opzichte van 2021 een toename van het aantal zorgmeldingen over mensen in vervuilde of overvolle woningen, waarbij opvalt dat 37 mensen eerder een traject doorlopen hebben (118 meldingen in 2022, 36 meer dan in 2021). Deze toename zien we ook landelijk. De mogelijkheden zijn onderzocht om het integrale aanbod van zorg en ondersteuning beter passend en toegankelijk te maken voor mensen met complexe multiproblematiek.
Z org en ondersteuning voor sekswerkers
Ook in 2022 was er hulp- en dienstverlening, inclusief uitstapprogramma’s, beschikbaar voor sekswerkers die in Utrecht wonen en/of werken. Het hele aanbod is inclusief: voor mannen, vrouwen, trans en queer. Jaarlijks kunnen 50 sekswerkers die in Utrecht wonen en/of werken, op vrijwillige basis, gebruik maken van een uitstaptraject (bij Belle). Deze uitstaptrajecten variëren in lengte en inhoud: maatwerk dus. Niet alle hulpvragen zijn (direct) op uitstap gericht, maar zorgen er wel voor dat er contact is en dat sekswerkers bekend zijn met het aanbod van Belle. Bij de trajecten werd soms ook een ervaringsdeskundige ingezet. Het aanbod is niet alleen vraaggericht; Belle werkt ook outreachend. Met behulp van subsidie is in 2022 een klankbordgroep voor sekswerkers georganiseerd. In september 2022 verscheen het rapport van de Commissie Sorgdrager met een advies over modernisering van het sekswerkbeleid in Utrecht. Er is een start gemaakt met het uitwerken van de aanbevelingen.
Uitvoering regionale toegang
In 2022 zijn bij de regionale toegang 1865 aanmeldingen voor Beschermd Wonen ontvangen en afgehandeld. In het afgelopen jaar is het aantal aanmeldingen voor buitenregionale plaatsingen toegenomen van 27 in 2021 naar 63 in 2022. Naast de aanmeldingen voor Beschermd Wonen is het inregelen van de onafhankelijke toets voor de Maatschappelijke Opvang voorbereid, die in 2023 ingevoerd wordt. Daarnaast waren de voorbereidingen voor de doordecentralisatie in 2024 in volle gang.
Zorg- en hulpverlening vanuit GGD-regio Utrecht en Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio
De belangrijkste ontwikkelingen in 2022 waren:
- In december 2022 heeft de GGDrU een concept bestuursagenda 2023–2027 opgesteld die na vaststelling in januari 2023 gedeeld is met de gemeente.
- In 2022 heeft GGDrU alle reguliere taken die stil waren komen te liggen tijdens de coronaperiode, weer opgepakt. In het najaar van 2022 is het coronabedrijf afgebouwd volgens aanwijzingen van VWS. Per 1 januari 2023 leidt dit voor de coronabestrijding tot een bescheiden formatie die indien nodig snel opgeschaald kan worden.
- De lobby voor een rechtvaardige verdeelsleutel van Rijksgelden voor voorlichting over Seksualiteit en Relatievorming is onverminderd doorgegaan. In 2022 is een plan gemaakt voor de inzet van extra budget vanuit het coalitieakkoord voor ‘uitbreiding SOA- en PrEP-hulpverlening’.
Fysieke leefomgeving
Gezonde leefomgeving
Advisering over gezonde leefomgeving leidde tot gezondere ruimtelijke plannen en projecten. Zoals:
1) de omgevingsvisie voor het Utrecht Science Park, dat een autoluwe parkcampus wordt met meer parkruimte om te bewegen en recreëren;
2) de bestemmingsplannen High Five, een woontoren voor 900 studenten met ontmoetingsvoorzieningen op de begane grond;
3) deelgebied 5 in Merwede, een autovrije woonbuurt met veel speelplekken en binnentuinen;
4) de bouw van Cartesius, een gezonde wijk; met veel aandacht voor gezond voedsel, bewegen en sociale samenhang;
5) de vergunning is verleend voor de eerste woningen aan de Kruisvaartkade. Dit is een plek met hoge geluidbelasting van het spoor, waar met verschillende geluidsmaatregelen aan de woningen een gezond binnenklimaat wordt gerealiseerd en waar het rondje Ringpark afgemaakt wordt.
Naast gebiedsontwikkelingen zijn stadsbreed ook resultaten geboekt. In het kader van klimaatadaptatie is voor het eerst een Hitteplan gemaakt en met partners uitgevoerd.
Voedselomgeving
We zijn in Cartesius gestart met een pilotproject, waarin we willen leren hoe we als gemeente in een gebiedsontwikkeling kunnen sturen op het realiseren van een gezonde voedselomgeving. De ervaringen van deze pilot en van andere Citydeal-steden zijn relevant voor de nieuwe wet die VWS gaat maken. Deze wet moet de gemeente bevoegdheden geven om nieuwe aanbieders ongezond voedsel (fastfoodketens, snackbars) nabij scholen en in bepaalde wijken te weren. Onze lobby voor een gezonde voedselomgeving droeg ook bij aan de voorbereidingen voor invoering van een suikertaks, BTW-verlaging op groente en fruit en beperking van kindermarketing voor ongezonde producten. Ondertussen brachten we bij speeltuinen het belang van gezond voedselaanbod onder de aandacht. Speeltuin Noordse Park en Natuurspeeltuin De Hoef hebben hiervoor de Topprestatiebadge Voeding van JOGG en TeamFit ontvangen. Tot slot haalden we een Europese projectsubsidie binnen, waarmee we een betere toegang tot gezonder en milieuvriendelijker voedsel willen ontwikkelen.
Voorziening: veilige kinderopvang
De Inspectie Kinderopvang voerde in 2022 de wettelijke taken uit die we als gemeente hebben op het vlak van het landelijke register, het toezicht en de handhaving. Begin 2022 besprak de Inspectie op een houderbijeenkomst actuele ontwikkelingen met de ondernemers kinderopvang in onze stad. In verband met het landelijke personeelstekort in de kinderopvang, voerde de Inspectie dit jaar een (landelijk) aangepaste, versoepelde werkwijze uit. Het handhavingsbeleid is op bepaalde onderdelen versoepeld vanaf maart 2022.Veilige en gezonde kinderopvang blijft altijd de norm en ondergrens.
Per 1 juni 2022 zijn we gestart met flexibel inspecteren; een landelijke ontwikkeling om beter zicht te krijgen op de kwaliteit van locaties en nog meer maatwerk te kunnen bieden bij inspecties. Gedurende het jaar was de Inspectie betrokken bij allerlei initiatieven gericht op het vinden van oplossingen voor de personeelskrapte in de kinderopvang, waaronder een door ons georganiseerde Ronde Tafelbijeenkomst.
Sociale leefomgeving
Ouderschap en Collectieve Aanpak opvoedondersteuning
Sinds 2022 zijn Dock en Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU) aangesloten bij de Collectieve Aanpak en zijn hierin actief, samen met Lokalis en de JGZ. Deze Collectieve Aanpak staat voor preventief, tijdig en snel inspelen op vragen uit de wijk van ouders en kinderen over opvoeden en opgroeien. Via zeven groepsgerichte webinars (met een gemiddeld bereik van 130 ouders), bijeenkomsten op scholen en groepen op locatie, bereikten deze organisaties meer en andere ouders, kinderen en jongeren dan via enkel individuele ondersteuning. Kinderen en ouders konden van elkaar leren wat rust en relativering brengt, dit kan grotere zorg- of ondersteuningsvragen voorkomen. Doordat de organisaties samen optrokken, konden zij elkaars expertise goed benutten. Twee voorbeelden:
- Start pilot Stoere Schildpadden, Dappere Dino’s en de ScheidingsATLAS. Een team van professionals van de JGZ, Lokalis en DOCK volgden dit jaar de opleiding tot trainer. In het najaar gaven zij als trainers de eerste vier groepen voor kinderen en twee ATLAS-trainingen.
- Dock, JGZ, Lokalis en Homestart organiseerden ouder-inloopmomenten, waar mogelijk met ouders samen. In 2022 is in Leidsche Rijn en Vleuterweide een nieuw inloopmoment gestart. In de wijken Zuilen, Overvecht, Hoograven en Kanaleneiland was een doorstart als opvolging van al bestaande ouder-kind-inloopmomenten. De ouders ontmoetten hier andere ouders, haalden informatie en inspiratie op over opgroeien, hoe te spelen met hun kind of oefenden met de Nederlandse taal. Volgens de ouders hielpen deze momenten met het verminderen van isolement en stress. Het bereik per ouder-inloopmoment verschilt en ligt tussen de enkele tot tientallen ouders per keer.
Taal: Taalaanloop
Ook in 2022 is de Taalaanloop voortgezet om te investeren in de taalontwikkeling van jonge kinderen tussen 18 maanden en 2,5 jaar met een taalachterstand. In 2022 zijn circa 35 TaalThuisbezoeken gerealiseerd (doel was 40); er zijn 60 ouders via ouder-kindgroepen bereikt (doel was 80). Door de corona(maatregelen) kwamen deze groepssessies minder goed op gang.
Gezondheidsmonitoring en kennisontwikkeling
Monitoren van de volksgezondheid
Met de Volksgezondheidsmonitor Utrecht (VMU) brengen we de gezondheid van Utrechters in beeld.
Bij de uitvoering van deze wettelijke taak zijn twee speciale VMU-uitgaven uitgebracht over gezondheidsverschillen bij kinderen en bij volwassenen. Daarnaast zijn de resultaten van het kwalitatieve onderzoek naar veranderingen en veerkracht in coronatijd gepubliceerd. In november 2022 is de VMU-website vernieuwd. Gezondheidsinformatie is nu beter toegankelijk en de website sluit beter aan op de eveneens vernieuwde Utrecht Monitor. Op 21 november presenteerden we, tijdens een symposium, het vierjaarlijkse Utrechts Gezondheidsprofiel (UGP) aan de stad. Na het symposium volgde de week van het UGP met 14 workshops over gezondheid in de breedte, de resultaten van het UGP en welke handelingsperspectieven mogelijk zijn.
In plaats van de publicatie van wijkgezondheidsprofielen, zijn op basis van (sub)wijkdata in alle 10 de wijken gesprekken gevoerd over de gezondheid van de inwoners en wat nodig is om deze te verbeteren.
Gezondheidspact
Met het Gezondheidspact sturen we op samenwerking en initiatief om de gezondheid in wijken en buurten te bevorderen. In 2022 organiseerden we een tweede editie van het Gezonde Ideeën Festival: Lekker in je vel XL. Daar wisselden 200 Utrechters hun kennis, werk en initiatieven uit op het gebied van mentale gezondheid uit. Ook verwelkomden we 15 nieuwe ambassadeurs, waarmee het team naar 27 organisaties groeide. Bekijk hier verschillende verhalen van onze ambassadeurs.
Health Hub Utrecht Regio Utrecht
In de regio heeft de Health Hub Utrecht in 2022 de overgang gemaakt van de fase ‘Samen Starten’ naar ‘Samen Meters maken (2023-2027). Met de structurele coalitiemiddelen sprak de gemeente Utrecht richting partners uit het netwerk te versterken en continueren. Ook de andere partners gaven aan dit te willen. Het netwerk bepaalde zich te richten op een kansrijke start voor het jonge kind, mentale gezondheid jeugd, zelfstandig oud worden en een gezonde leefomgeving. Naast deze inhoudelijke thema’s blijft aandacht voor de rol van digitalisering en technologie en de urgentie van een vitale arbeidsmarkt. Ook heeft het netwerk meegewerkt aan de indiening van een regiodeal, getiteld ‘Gezonde mensen in een groene en gezonde leefomgeving’.
Internationale kennisontwikkeling en toepassing
Een mooi resultaat in 2022 van onze samenwerking met de WHO is de bestuurlijke deelname aan de Klimaat COP in Sharm el Sheikh en de toekenning van de organisatie van het jaarlijkse WHO European Healthy Cities Network congres in 2023 in Utrecht. Daarnaast zijn twee Utrechtse cases meegenomen in een Europees gefinancierd onderzoek, waarin specifiek wordt gekeken naar het verkleinen van gezondheidsverschillen en ongelijk investeren. Tenslotte is in 2022 Europese financiering toegekend voor een onderzoek gericht op hittestress en het vergroenen van de stad (UrbanReLeaf).