Samen stad maken is het gemeentebrede actieprogramma voor participatie en initiatief
- Op 29 september 2022 stuurden wij de Raadsbrief Voortgang Samen stad maken.
- In 2022 is gewerkt aan een startdocument Burgerberaad dat in het eerste kwartaal van 2023 naar de raad is gestuurd.
- DenkMee is het gemeentelijke digitale participatieplatform. Op het platform zijn verschillende vormen van online participatie bij elkaar gebracht met het oog op herkenbaarheid en toegankelijkheid. In 2022 stonden er 11 projecten op waarop 8.553 keer is gereageerd. Dat is minder dan in 2021. Dat komt waarschijnlijk doordat 2022 een verkiezingsjaar was. In het eerste half jaar wordt er dan minder beleid geformuleerd. Dat lijkt bevestigd te worden door het gegeven dat tot augustus 2022 er maar 2 projecten op DenkMee stonden.
- In Binnenstad, Noordoost, Oost, Overvecht, Noordwest, Kanaleneiland, Transwijk en in West waren eind 2022 wijkplatforms actief. In 2022 is de evaluatie van de wijkplatforms afgerond en op 25 mei naar de raad gestuurd.
- Met het gemeentebrede participatienetwerk, de interne portal participatie en initiatief en met trainingen werkten we aan het vakmanschap van onze medewerkers op het gebied van participatie en daarmee aan de continue ontwikkeling en kwaliteit op het gebied van participatie. In 2022 hebben de eerste medewerkers de Leergang Democratisch vakmanschap gevolgd . De leergang ontwikkelden we samen met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Groningen. Ook is besloten dat de training Participatie, hoe doe je dat? , die iedere medewerker kan volgen, verplicht wordt voor nieuwe medewerkers die in hun werk te maken hebben met participatie. In de komende jaren breiden we dat verder uit.
- Voor buurtbudgetten werken we met een vraaggerichte aanpak. Een buurt kan binnen het beleids- en budgetkader van het Initiatievenfonds een buurtbudget aanvragen. Geen buurt heeft in 2022 daarvoor een aanvraag ingediend.
Wijkbureaus zijn een laagdrempelige plek voor inwoners, ondernemers, professionals en medewerkers.
- Inwoners kunnen terecht met vragen, meldingen of ideeën over hun leefomgeving. De wijkbureaus waren fysiek open en telefonisch en per mail bereikbaar.
- De wijkspreekuren van de wijkwethouders gingen door, fysiek als het kon, digitaal als het moest.
- Medewerkers van het wijkbureau gingen ook naar de inwoners toe. Bijvoorbeeld in september naar de buurtmarkt in de Staatsliedenbuurt, waar medewerkers van het wijkbureau, stadsbedrijven en ruimte inwoners informeerden over zelfbeheer, ruimtelijke ontwikkelingen, Initiatievenfonds en wijkbureau. In Oost deelden medewerkers van het wijkbureau en veiligheid verlichting uit bij de lichtjestocht. Medewerkers van de wijkbureaus gingen naar de buurtcentra van Dock, zoals Hoge Weide en Terwijde en naar het Antje Drijverpaviljoen in het Julianapark.
- Wijkbureau West verhuisde van het stadskantoor naar de J.P. Coenstraat.
- De wijkbureaus hebben zich ingezet voor de opvang van Oekraïners bij het zoeken naar opvanglocaties, meedenken over hoe de buurt meegenomen kan worden en in de beheergroepen van opvanglocaties.
- Wij hebben de uitgangspunten voor de aanpak van de buurtagenda’s vastgesteld en daarover op 24 november 2022 een raadsbrief gestuurd.
Corona
We merken dat door corona de netwerken kleiner zijn geworden, doordat vrijwilligers zijn vertrokken. Daarom is er tijd en aandacht gegaan naar het vernieuwen en versterken van de netwerken in buurt en wijk.