De Gemeenteraad voert het algemeen bestuur van de gemeente. Dat betekent dat de gemeenteraad de inwoners een democratische stem geeft in het stadsbestuur, de kaders voor beleid vaststelt en controleert of dat beleid goed wordt uitgevoerd.
Na de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart is de nieuwe gemeenteraad op 30 maart geïnstalleerd. Met een uitgebreid inwerkprogramma en uitgebreide kennismaking met de rollen van het raadslid heeft de raad zich opgemaakt voor een nieuwe periode. Op 9 juni heeft de raad na onderhandelingen over de formatie nieuwe wethouders in het college van B&W benoemd. De raad is voortvarend van start gegaan en heeft in 75 commissievergaderingen en 14 raadsvergaderingen enkele honderden debatten gevoerd en besluiten genomen.
De raad hecht er belang aan om inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden te betrekken bij het besluitvormingsproces. Zeker na de corona-epidemie is er daarom ingezet op hernieuwd contact met inwoners en organisaties, en heeft de raad hen gehoord in 60 raadsinformatiebijeenkomsten. Daarnaast is de raad op wijk- en werkbezoeken gegaan in de stad en is er voor het eerst een raadsspreekuur in de wijk georganiseerd.
Het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) voert het dagelijks bestuur van gemeente Utrecht binnen de kaders die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Na de verkiezingen is een nieuw college geïnstalleerd. De collegeleden hebben een uitgebreid inwerkprogramma doorlopen en het college was, collegiaal en als geheel, verantwoordelijk voor de voorbereiding, de communicatie en participatie, de besluitvorming én de uitvoering van dossiers op de verschillende beleidsterreinen. Het college werkte nauw samen met bewoners, ondernemers en partners op lokaal, regionaal, nationaal, Europees en internationaal niveau. De collegeleden vertegenwoordigden het gemeentebestuur bij uiteenlopende gelegenheden op de diverse beleidsterreinen. Het college kwam wekelijks bijeen voor besluitvorming over voorstellen die door de ambtelijke organisatie integraal worden voorbereid.