1. Kinderen in de stad groeien gezond en veilig op en kunnen zich daarbij maximaal ontwikkelen en ontplooien

1.2. Zorg voor jeugd sluit goed aan bij de vraag van de gebruiker, is snel beschikbaar en eenvoudig en efficiënt georganiseerd

P1.2.1 Borgen van integrale en buurtgerichte aanvullende zorg voor kinderen die dat nodig hebben, waarbij de zorg dichtbij huis georganiseerd is in specialistische teams

KOOS en Spoor030 hebben zich samen met partners extra ingezet om tijdig passende zorg te bieden:

  • Inzet van extra professionals en benutting van onderaannemers zijn gerealiseerd zoals begroot. Met buurtteam en SVMN is gewerkt aan een plan voor een gezamenlijke wervingscampagne en het behoud van professionals binnen Utrecht. Dit is nog niet afgerond.
  • Met buurtteam, JGZ, partners in de sociale basis, jeugdigen en ouders is gewerkt aan het bieden van meer collectieve oplossingen: sport, maatjesprojecten, werken met ervaringsdeskundigen, meer groepsgerichte ondersteuning in plaats van individuele hulp. Dit kan zorgen voor minder vraag naar aanvullende hulp en kan ook beter zijn voor de jeugdigen. Zie raadsbrief monitor Collectieve Aanpak 2022. Link toevoegen nadat raadsbrief in Q1 is verzonden.
  • Versterking van de kernpartneraanpak: Er zijn stappen gezet om KOOS en Spoor030 eerder te consulteren rond vragen van ouders, leerlingen en leerkrachten. Ook is er bovenregionaal geïnvesteerd in de inzet van collectieve jeugdhulp binnen het speciaal onderwijs.
  • E-Health, gezamenlijke intakegesprekken met buurtteam en participerende consulten zijn vaker ingezet.
  • Samen met partijen, jongeren en ouders zijn gesprekken gevoerd over de oorzaken achter de vragen naar jeugdhulp. Er is meer gedeeld inzicht gekregen in de maatschappelijke ontwikkelingen en de mogelijkheden om hier ook iets aan te doen met elkaar. Ook is er een aanpak ontwikkeld om prestatiedruk meer bespreekbaar te maken en het in Utrecht anders te gaan doen. Voorbereidingen voor een campagne in 2023 zijn begonnen. Ook de nadere regel herstel en veerkracht biedt partners de mogelijkheid om hier extra op in te zetten.
  • Wel thuis: we hebben met KOOS en Portaal een plan gemaakt en samenwerkingsovereenkomst gesloten voor een gezinshuis met time-out voorziening in Vleuten. Realisatie vindt in 2023 plaats.
  • Als gevolg van de wijziging van het woonplaatsbeginsel Jeugdwet kwamen met ingang van 1 januari 2022 jeugdigen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Utrecht te vallen. Wanneer zij buiten Utrecht wonen én geen binding hebben met Utrecht, dan zijn wij het contractbeheer van deze jeugdigen gaan doen. Onze partners kunnen namelijk voor deze jeugdigen geen zorg dichtbij en op maat uitvoeren. Als zij buiten Utrecht wonen én binding hebben met Utrecht, dan vallen zij onder de contracten met onze partners.
  • In 2022 zijn nieuwe contractafspraken (2023-2025) met Yeph uitgewerkt. Hiertoe is een nieuwe businesscase opgesteld, uitgaande van kleinschalige zorg en verwachte verdere daling van verblijfsdagen.
  • De aanpassing van het vastgoed van Yeph op Maarsbergen verloopt goed en zal volgens planning half 2023 worden opgeleverd. Het proces van af- en ombouw van residentiële voorzieningen kent een grote mate van onderlinge afhankelijkheid tussen aanbieders en de regio’s Eemland en Flevoland. Daarom werken we intensief samen, bijvoorbeeld in monitoring en het afstemmen van ambities.

Om kwetsbare jongvolwassenen een passende woonplek met indien nodig hulp en ondersteuning te bieden, hebben we het volgende gedaan:

  • De gemengd-wonen-projecten Kamers met Aandacht, Goeie buur en Maliebaan zijn voortgezet.
  • De benodigde vraag naar huisvesting is door onderzoek door Companen in 2021 vastgesteld en is in 2022 meegenomen in het programma (T)huis voor iedereen. Met de corporaties, zorgpartijen en jongvolwassenen zelf zijn we in gesprek gegaan over huisvesting en de krapte op de woningmarkt en mogelijke oplossingsrichtingen.
  • De pilot aanpak dak- en thuisloosheid jongeren en jongvolwassenen is afgerond in december 2021. In 2022 zijn de succesfactoren overgenomen en geïmplementeerd in beleid en aanbod. Zo is er bij de ‘Citydeal Eenvoudig Maatwerk’ ruimte voor maatwerkvragen van jongvolwassenen en werken we aan maatwerkoplossingen binnen de participatiewet.

Corona
Voor de aanvullende jeugdhulp had corona vooral impact op ziekteverzuim, met name in Q1 van 2022. Het verzuim was in sommige teams enige tijd zo groot dat er extra inzet van onderaannemers is gevraagd.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48