1. In Utrecht kan iedereen gezond opgroeien, sporten en bewegen en prettig samenleven
1.2 Utrechters doen mee, zorgen voor elkaar en zijn betrokken in de buurt
E1.2.1 Utrechters doen mee, zorgen voor elkaar en zijn betrokken in de buurt
In 2022 zagen we dat het aantal vrijwilligers achterbleef bij de behoefte aan vrijwilligers. Dit is een landelijk beeld; mede door de nasleep van corona en de krapte op de arbeidsmarkt zijn er minder mensen die vrijwilligerswerk doen. We zijn in november 2022 gestart met een wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers. Het effect van de campagne is nog niet bekend, maar we zien wel dat er tijdens de waarderingsactie in december meer cadeaus dan ooit zijn aangevraagd; ruim 1900 Utrechters kregen een cadeautje via www.utrechtbedankt.nl.
Vanuit de subsidieregeling Vrijwillige inzet voor elkaar zijn er 96 vrijwilligersorganisaties gesubsidieerd die bij elkaar de inzet van zo’n 10.000 vrijwilligers hebben gefaciliteerd. Organisaties die hun succes hebben bewezen stromen door naar deze regeling, bijvoorbeeld vanuit het Initiatievenfonds. Hierdoor groeit het aantal aanvragen. Feitelijk is het goed nieuws: we willen graag een sterke sociale basis en ‘de beweging naar voren’. Het vraagt wel scherpe keuzes in hoe we onze middelen verdelen.
Kennis over de eenzaamheidsproblematiek en handvatten wat hieraan gedaan kan worden zijn toegenomen. Zowel op het gebied van jongvolwassenen als (migranten)ouderen als kwetsbare Utrechters (Panel Meetellen). Deze kennis en goede voorbeelden worden sinds april 2022 gedeeld via de nieuwe website www.utrechtomarmt.nl.
De activiteiten op het gebied van taal- en digitale vaardigheden zijn weer opgestart zoals voor corona. 59 Utrechters hebben een digitaal traject succesvol afgerond.
Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48