Vrijwillige inzet en mantelzorgers
- Samen met partners in de stad is er in november 2022 rond de viering van Utrecht 900 een wervingscampagne gestart: 900 redenen om vrijwilliger te worden . We hebben daarnaast dit jaar extra geld beschikbaar gesteld voor de waarderingsactie op www.utrechtbedankt.nl
- De nadere regel Vrijwillige Inzet Voor Elkaar is gewijzigd: Per 2023 is het mogelijk te verstrekken voor activiteiten gericht op kinderen en jongeren, waarbij de verbinding wordt gelegd tussen hetgeen er op de (Brede) school en in de buurt gebeurt.
- De extra aandacht voor de mogelijkheden om informele, vrijwillige hulp te bieden heeft ook in 2022 geleid tot enige uitbreiding van die inzet door zowel de buurtteams als KOOS en Spoor030. We zien ook dat dit nog verder en steviger kan worden ingebed en benut. Het NIZU heeft samen met zowel Lokalis, KOOS als Spoor030 een aanvraag ingediend om hier nog op voort te bouwen.
- Voor mantelzorgers is gewerkt aan een online waarderingsaanbod, dat vanaf 2023 live zal gaan via www.mantelzorgutrecht.nl . Er is een mantelzorgpanel opgericht, waarin wij samen met Mantelzorg Utrecht gesprekken met mantelzorgers voeren over hoe zij de ondersteuning ervaren, wat versterkt moet worden en wat beter kan. Ook met jonge mantelzorgers is er een gesprek gevoerd, samen met de steunpunten mantelzorg uit Nieuwegein en Houten. Hun ideeën om onder andere binnen het onderwijs meer begrip en zichtbaarheid voor jonge mantelzorgers te creëren worden samen met hen verder uitgewerkt en uitgevoerd. Om de informatievoorziening richting jonge mantelzorgers te verbeteren en de bekendheid en het begrip te vergroten is er samen met jonge mantelzorgers een website ontwikkeld: www.JMZ030.nl. Professionals zijn door Mantelzorg Utrecht getraind en er zijn wijkgesprekken georganiseerd waarin (zorg)professionals met mantelzorgers in gesprek gingen om de ondersteuning te verbeteren. Op de dag van de mantelzorg (10 november) is er een diner georganiseerd voor 150 mantelzorgers.
Sociaal makelaars
- Na het opheffen van de coronamaatregelen hebben de sociaal makelaars alle activiteiten en netwerken weer opgestart. DOCK heeft gemiddeld ruim 550 bewonersinitiatieven per kwartaal ondersteund. Welzijn op Recept is in meer wijken (Vleuten, Lombok en Noordoost) opgestart of herstart en de samenwerking met huisartsen is verbeterd. Hierdoor zijn ruim 350 bewoners in 2022 ondersteund door DOCK met Welzijn op Recept.
- DOCK ziet in het algemeen een toename van bewoners die behoefte hebben aan individuele begeleiding. We hebben hier onder andere met Thuis in de Wijk aandacht voor, samen met de (zorg)partners.
- De activiteiten voor jeugd in de wijk en op school hebben weer doorgang gevonden, met een succesvolle kinderraad in het Stadhuis en tienerwerk op de basisschool als voorbeeld.
Eenzaamheid
- Er zijn trainingen aan vrijwilligers aangeboden over het herkennen en bespreekbaar maken van eenzaamheid bij jongvolwassenen en bij migrantenouderen. Ook is een selecte groep getraind in de interventieprofielen voor ouderen van hoogleraar Anja Machielse. Er is via de signaleringskaart informatie verspreid over wat er gedaan kan worden op het moment dat het vermoeden bestaat dat iemand eenzaam is.
- Via onder andere netwerkbijeenkomsten, bijeenkomsten met Movisie, waarin er is gewerkt aan de doorontwikkeling van (Utrechtse) interventies en de website van Utrecht Omarmt, wordt er binnen het netwerk tussen 89 partijen onderling kennis gedeeld.
Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) en Maatschappelijke Stage (MS)
- In Utrecht zijn momenteel 23 MDT trajecten actief. Hiervan zijn er zes trajecten echt Utrechtse trajecten en de rest landelijke programma's die ook in Utrecht worden uitgevoerd.
- De maatschappelijke stages die binnen een aantal Utrechtse VO-scholen werden aangeboden hebben een vervolg gekregen binnen Project Flow! Dit is een intensieve MDT-variant waarin leerlingen op zoek gaan naar hun talenten en deze inzetten om iets goeds te doen voor een ander.
Taal- en digitale vaardigheid
- In 2022 is veel energie gestoken in het opstarten van de activiteiten zoals voor corona. Zowel vrijwilligers als deelnemers hebben extra aandacht nodig gehad om weer terug te keren. Partijen merken op dat sommige doelgroepen het nog spannend vinden om in grote groepen af te spreken.
- Bovenop het reguliere in-, non- en formele aanbod is in 2022 een pilot digitale vaardigheden uitgevoerd door NLtraining om te kijken of er vraag is naar klassikale cursussen digitale vaardigheden.
- In 2022 hebben de partners in de stad in gezamenlijkheid een leesoffensief gestart om aandacht te vragen voor leesplezier. Tevens heeft de gemeente zich aangesloten bij het landelijke Taalakkoord en zijn bijeenkomsten georganiseerd om werkgevers te motiveren voor het onderwerp taal- en digitale vaardigheden op de werkvloer.
Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.