1. Het Utrechts belang wordt goed behartigd op regionaal, nationaal en internationaal niveau

1.1 Utrecht is een invloedrijke partner, lokaal, landelijk en internationaal

E1.1.1 In externe wet- en regelgeving wordt rekening gehouden met Utrechtse belangen

Het coalitieakkoord, in combinatie met het regeerakkoord Rutte IV, gaf aanleiding voor een actualisatie van de Utrechtse lobbydoelen. Door effectieve belangenbehartiging van Utrecht (vaak in samenwerking met partners) zijn er goede resultaten behaald die we terugzien bij besluitvorming in de Eerste en Tweede Kamer en op Europees niveau. Er zijn door lobbyinzet op onder andere verstedelijking, kansengelijkheid en veiligheid mooie resultaten behaald.

  • Utrecht heeft vanuit het Rijk ingezet op middelen om de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen te borgen. Middels de woningbouwimpuls en versnellingsafspraken is hier geld voor naar Utrecht gekomen. Voor flexwoningen is er een mooi resultaat geboekt waarmee we 1.000 flexwoningen kunnen bouwen om zo de druk op de woningmarkt te verlichten.
  • Bij de Bestuurlijke Overleggen Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (BO MIRT) in het najaar 2022 zijn afspraken gemaakt over de investering van ruim 1,4 miljard euro voor de bereikbaarheid van nieuwe woningbouwgebieden in de Metropoolregio Utrecht (MRU). Deze middelen worden bij elkaar gebracht door de Rijksoverheid (930 miljoen) en de regio (475 miljoen).
  • De aanpak van de gemeente Utrecht in de zomer van 2022 om met voorrang statushouders te huisvesten heeft veel aandacht gekregen van Rijk, media en andere gemeenten.
  • De Participatiewet wordt hervormd middels twee sporen: de korte klap en een grote herziening. Bij beide trajecten zijn we betrokken en worden onze wensen (deels) ingewilligd bij het verruimen van de bijverdiengrenzen in de bijstand, maatwerk bij de 4-weken zoektermijn voor jongeren en afschaffen van de kostendelersnorm voor jongeren onder de 27 jaar.
Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48