In 2022 is het programma energie besparen gebouwde omgeving door de gemeenteraad vastgesteld. Een aanvullende aanpak voor energiearmoede is gestart, vooral gericht op huurders van de sociale woningbouw. Aanpak is gericht op het tegengaan van verspilling van energie zoals energieboxen – o.a. via een deur-aan-deuraanpak. Er zijn daarom veel meer energieboxen in 2022 uitgereikt. Voor ondernemers hebben we een deurendicht-campagne in de Binnenstad gevoerd. Ongeveer 46% van de ondernemers heeft de deuren gesloten. In tweede instantie zijn er maatregelen te nemen op het verbeteren van de woningen met de slechtste energielabels. Een nadere regel voor woningbouwcorporaties is vastgesteld om versneld maatregelen aan sociale huurwoningen te nemen. Ook is aandacht besteed aan maatregelen voor bedrijven waaronder een subsidieregeling voor een tegemoetkoming in de energielasten voor klein MKB, inclusief een energiescan om te zien waar kansen liggen voor energiebesparing.
Mede vanwege de hoge energieprijzen zien we ook een forse toename van bijvoorbeeld het aantal duurzaamheidsleningen (van 100 in 2021 naar 290 in 2022), energieadviezen (van 574 naar 813) en een grote belangstelling voor de collectieve inkoopacties (in 2022 ruim 6.700 maatregelen aangevraagd). Op het Utrecht Science Park hebben de 5 samenwerkende partijen (UU, UMC, HU, SSH en ISU) een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor het realiseren van een collectieve Warmte Koude Opslag.
Op drie bedrijventerreinen zijn koplopersgroepen met bedrijven gestart om te onderzoeken wat er nodig is om de overstap naar aardgasvrij te maken.
We zien een kleine groei van het aantal woningen dat wordt afgesloten van het aardgas. Deze groei is vooralsnog beperkt. In navolging op de Transitievisie Warmte zijn we in 2022 gestart in de buurten van blok 1 met de Buurtaanpak aardgasvrij om te komen tot wijkuitvoeringsplannen, die zullen uiteindelijk leiden tot aardgasvrije buurten. Voor Overvecht-Noord zijn we hiermee flink op weg. Zodra de wijkuitvoeringsplannen gereed zijn en we overgaan op uitvoering, zal het aantal afsluitingen van aardgas sneller oplopen.
Het percentage zon op dak in de gemeente groeit sneller dan verwacht en staat al op 29%. In verband met nestcongestie is in 2022 gestart met de ontwikkeling van pilots voor zon op grote (bedrijfs)daken in combinatie met slimme (opslag)oplossingen.
De proactieve aanpak richting de kantoren die per 1 januari 2023 moeten voldoen aan de label C-verplichting heeft ertoe geleid dat 73% van de kantoren voldoen aan deze verplichting.
In 2022 hebben we de bronnenstrategie van het warmtenet verder uitgewerkt en in mei met de raad gedeeld. Hierin zijn scenario's opgenomen voor de verduurzaming van blok 1 naast het bestaande net. Ook zijn we met Eneco in werkgroepen aan de slag gegaan voor de mogelijkheden van temperatuurverlaging (zodat duurzame bronnen efficiënter kunnen worden benut) en de ontwikkeling van bronnen.
De projecten die bijdragen aan realisatie van onze inzet in de Regionale Energiestrategie (523 GWh duurzame elektriciteit) zijn een stap dichter bij realisatie gekomen.