Bedrijven en maatschappelijke organisaties ondersteunen we op verschillende manieren om energie te besparen en de overstap naar aardgasvrij te maken. Het energieloket is daarin een belangrijk middel, wat door de inzet van verschillende promotieacties steeds beter wordt gevonden door de Utrechtse (maatschappelijke) ondernemers.
Daarnaast hebben we veel contacten gelegd met stakeholders, brancheverenigingen en bedrijven, zowel stadsbreed als gericht in Overvecht Noord en op de bedrijventerreinen, waardoor er op drie bedrijventerreinen koplopergroepen zijn gestart en in Overvecht-Noord de eerste bedrijven de overstap naar aardgasvrij hebben gemaakt.
In 2022 hebben we in het begin van het jaar met alle stakeholders en overige geïnteresseerden een conferentie georganiseerd over de rol van gemeente, warmtebedrijf en bewoners. Later in het jaar hebben we de rol voor de gemeente verder uitgewerkt en input geleverd voor de concept warmtewet. Die eerste ideeën en hoofdlijnen moeten in 2023 tot concretere plannen leiden die ook aan de raad worden voorgelegd.
Voor windmolens in Rijnenburg en Reijerscop is een vergunningaanvraag in behandeling genomen en is gewerkt aan een voorstel voor wijziging van het bestemmingsplan. Voor zonneveld Meijewetering is de financiering rond en zijn de eerste werkzaamheden (elektriciteitsaansluiting) gerealiseerd. Het zonnepark op de Haarrijnseplas is opgenomen in het bestemmingsplan en er is een ontwikkelaar geselecteerd. Voor de gebiedsontwikkeling Ockhuizen heeft het college een programmatisch vertrekpunt vastgesteld op basis waarvan met omgevingspartijen gewerkt is aan een Integraal Programma van Eisen.
De geplande activiteiten vanuit de uitvoeringsmiddelen klimaatakkoord zijn in 2022 deels later opgestart vanwege de langere doorlooptijd van aantrekken van personeel. Het gaat dan om de activiteiten:
(1) de netwerkcongestieproblematiek.
(2) wijkaanpak inclusief OVN.
(3) Werkgelegenheid.
Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.