We hebben ingezet op de voorgenomen maatregelen en acties uit de programmabegroting.
In de Infographic vindt u meer informatie/cijfers van de inzet op de basis op de orde.
Veilige wijken
We hebben samen met de wijkpartners voor alle Utrechtse wijken wijkveiligheidsplannen opgesteld en uitgevoerd. Ze hebben geleid tot een breed palet aan activiteiten waar bewoners, stadsmakers veiligheid, politie en gemeente (waaronder de handhavers), ondernemers en vele anderen de handen ineenslaan voor de veiligheid in de wijk. Dit is een belangrijke basis voor ons veiligheidsbeleid. Verder is veiligheid een belangrijk onderdeel in de verschillende integrale wijkaanpakken, zoals in Overvecht (Samen voor Overvecht), de Amsterdamsestraatweg en de Kanaalstraat/Damstraat. Voor de Amsterdamsestraatweg en de Kanaalstraat/Damstraat zijn in 2022 extra wijkboa’s ingezet.
Het afgelopen jaar bleven we met onze partners en bewoners nauw samenwerken aan een veilige en leefbare stad. De Algemene Plaatselijke Verordening is op onderdelen geactualiseerd. Samen met partners bereidden we ons, mede op basis van (online) signalen, als nodig voor om mogelijke onrust tegen te gaan. We zetten de integrale aanpak van geregistreerde criminaliteit voort en focusten daarbij op het voorkomen van nieuwe instroom door samen met partners perspectief te bieden aan jongeren.
Wegens ernstige en aanhoudende overlast en plegen van strafbare feiten door personen met verslavingsproblematiek, EU-arbeidsmigranten en een groep vreemdelingen uit veilige landen
is de omgeving van het Centraal station aangewezen als gebied waar verblijfsontzeggingen kunnen worden opgelegd. Tevens zijn er nieuwe gebieden aangewezen waar op straat een alcoholverbod geldt. Gebieden waar de overlast minder was geworden vervielen. Het lachgasverbod is in juli 2022 uitgebreid met de wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern, Zuid en Noordoost.
We intensiveerden het aantal persoonsgebonden aanpakken voor kwetsbare groepen en personen. Eveneens werkten we in aandachtsgebieden aan gerichte interventies en aan het vergroten van sociale cohesie onder bewoners. Er zijn 40 huisverboden opgelegd. Aan twee jongeren in Kanaleneiland, die voor levensgevaarlijke situaties zorgden met crossmotoren, is een last onder dwangsom opgelegd.
De Infographic hierboven geeft verder inzicht in de ingezette bestuurlijke maatregelen, zoals pandsluitingen en gebiedsverboden.
Openbare orde en maatschappelijke onrust
In 2022 waren er 371 demonstraties. De inzet van de burgemeester is om ruim baan te geven aan alle (on)aangekondigde demonstraties, waarbij er ook ruimte is voor eventuele tegendemonstraties. Door vroegtijdig in gesprek te gaan met organisatoren maken we zo goed mogelijke afspraken over een veilig en ongestoord verloop. Desalniettemin constateerden we bij sommige demonstraties een toenemende bereidheid de grenzen van actievoeren op te zoeken middels vastketenen, -lijmen en confronteren van politie of tegendemonstranten. Het faciliteren van demonstraties en het optreden bij strafbare feiten en wanordelijkheden kostte de nodige capaciteit bij gemeente en politie. De handhavers van THOR hebben bij 100 demonstraties toezicht gehouden voor een veilig verloop van de demonstratie. De pilot met de termijn van de kennisgevingstermijn van 48 uur voorbereiding op demonstraties is niet verlengd.
De Utrechtse start van de wielerronde la Vuelta verliep veilig en feestelijk, evenals Koningsdag en de viering van 900 jaar Utrecht. De gemeentelijke handhavers hebben bijgedragen aan de toegankelijkheid en een veilig verloop van de evenementen.
Bij de wedstrijden van FC Utrecht was, nadat in februari 2022 weer publiek werd toegelaten, vaker dan voor de coronaperiode sprake van wanordelijkheden, waarbij de ME een aantal keer is ingezet. Dit is een landelijk fenomeen en in overleg politie, OM en FC Utrecht KNVB is gewerkt aan een herziene strategie voetbal. Hierin sturen we niet alleen op normalisering door middel van preventie (verbeteren PGA-voetbal), maar zetten we ook in op een stevige escalatietrap. Ook twee amateur voetbalwedstrijden vergden veel voorbereiding samen met de politie (DHSC – SC Feyenoord, Hercules – NAC).
De viering van de winsten van het nationale elftal van Marokko tijdens het WK verliep vooral bij de latere wedstrijden onrustig. Samen met onze partners hebben we voorbereidingen geïntensiveerd en maatregelen genomen om het feest na de wedstrijden zo veilig als mogelijk te laten verlopen en ongeregeldheden zoveel mogelijk in te perken. Desondanks waren er in Lombok een paar keer ongeregeldheden, waarbij het instellen van een veiligheidsrisicogebied en ME-inzet noodzakelijk waren.
Straatintimidatie
In 2022 maakten we het actieplan Straatintimidatie, gebaseerd op de pijlers bewustwording en normstelling, aanpak op straat, aanpak dader en ondersteuning slachtoffers. De aanpak is voor iedereen, ongeacht gender, religieuze overtuiging of seksuele geaardheid, maar we focussen ons grotendeels op het terugdringen van intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen meisjes en vrouwen in de openbare ruimte. In 2022 organiseerden we bewustwordingscampagnes, maakten we een toolkit en gaven we workshops over wat omstanders kunnen doen en over mannenemancipatie, consent en safer clubbing. Ook de komende jaren gaan we hiermee door.
Crisisbeheersing en voorkomen maatschappelijke ontwrichting
We hielden de crisisbeheersing op orde met goed geoefende piketfunctionarissen. Daarnaast gingen we verder met beheersen/bestrijden van en prepareren op crises en maatschappelijke ontwrichting (waaronder de effecten van de oorlog in Oekraïne). We investeerden in veilige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en de andere asielzoekers. In het licht van deze ontwikkelingen en de energiecrisis werkten we samen met de veiligheidsregio Utrecht en andere partners aan de ontwikkeling van scenario’s om voorbereid te zijn op mogelijke situaties van langdurige maatschappelijk ontwrichting.
Voorkomen van polarisatie en radicalisering
In 2022 verwerkten we actuele ontwikkelingen op het gebied van polarisatie en radicalisering (zoals een versterking van anti-institutie en -overheidssentimenten, polarisatie, rechts- en links-extremisme) in de uitvoering van het actieplan ‘Utrecht zijn we samen’. De komende jaren blijven we werken aan het tegengaan van polarisatie en radicalisering op basis van de pijlers preventie, signalering en hulpverlening en repressie. Ook is een start gemaakt met de herijking van de aanpak en zijn drie aandachtspunten voor de herijking benoemd. Meer informatie staat in de laatste raadsbrief (7 december 2022) over de voortgang van de aanpak op polarisatie en radicalisering, Utrecht zijn we samen.
Om allerlei vormen van radicalisering te zien, investeerden we in 2022 in het signaleringsnetwerk. In 2022 zijn 13 trainingsdagen georganiseerd voor Utrechtse professionals om kennis over radicalisering bij verschillende organisaties van onze taakaccenthouders en bondgenoten up-to-date te houden.
Bij het aanpakken van problematisch gedrag focusten we op gedrag waarbij geen strafrechtelijke normen worden overschreden, maar dat wel op gespannen voet staat met de normen en waarden waarop een democratische rechtsorde is gebouwd.
In de Infographic staan de cijfers over cases en aantal getrainde professionals. Corona(maatregelen) hebben gezorgd voor versnelling van processen van maatschappelijke onrust, polarisatie en/of radicalisering. We zien dit terug in gepolariseerde, verharde, (online) discussies, demonstraties en de snelle sprong die gemaakt wordt van het activistische naar het extremistische. Sociale media hebben hierin een faciliterende en mobiliserende rol met de hoeveelheid complottheorieën en desinformatie die verspreid wordt. Steeds vaker is sprake van bedreiging en/of intimidatie van politici, journalisten of wetenschappers.
Geregistreerde criminaliteit
We hebben ingezet op de voorgenomen maatregelen en acties uit de programmabegroting. Daarnaast zijn op het gebied van de preventie van ram- en plofkraken stappen gezet in het onderzoeken/aanvragen van meer wettelijke instrumenten om geldautomaten te kunnen weren op plekken waar sprake is van veiligheidsrisico’s voor bewoners.
Toezicht en handhaving openbare ruimte
We hebben ingezet op de voorgenomen maatregelen en acties uit de programmabegroting. De gemeentelijke handhavers worden 24/7 ingezet en dragen bij aan de veiligheid van de stad. Dankzij het flexteam van Toezicht en Handhaving Openbare Ruimte kon ingezet worden op hotspots waarbij tijdelijke extra inzet gewenst of noodzakelijk was, zoals in de omgeving van het Centraal station, vanwege ernstige en aanhoudende overlast door met name personen met verslavingsproblematiek, EU-arbeidsmigranten en een groep vreemdelingen uit veilige landen. Daarnaast hebben de gemeentelijke handhavers gehandhaafd op de uitbreiding van het lachgasverbod en herziening van de alcoholverbodsgebieden.
Bijzondere wetten
We hebben ingezet op de voorgenomen maatregelen en acties uit de programmabegroting. De bijdrage voor het Zandpad (commissie Sorgdrager) is in 2022 niet besteed.