Werkbeweging
In 2022 hebben we onze aanpak vanuit de actieagenda Werkbeweging, gericht op meer persoonlijke aandacht, persoonlijke ontwikkeling en het creëren van passende (leer)werkplekken, gecontinueerd. We hebben de actieagenda Werkbeweging afgerond in 2022. De eindrapportage bevat een overzicht van de opbrengsten van de actieagenda, wat we daarvoor hebben gedaan en wat we meenemen voor de toekomst. De eindrapportage is in december besproken in de commissie Volksgezondheid, Onderwijs, Werk en Economie. In 2023 nemen we de lessen en vragen van de raad mee in onze dienstverlening.
Aanpak jeugdwerkloosheid
Om de dienstverlening te versterken, hebben we de methodiek lifecoaching ontwikkeld en zijn er vier lifecoaches aan de slag gegaan voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 23 jaar.
Met het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) hebben we samengewerkt om meer praktijkwerkplekken te creëren. We hebben een digitale routekaart voor de doelgroep, hun ouders en professionals ontwikkeld.
We hebben een leernetwerk opgezet voor consulenten Werk en Inkomen, RMC, UWV en jobhunters. Ook is een netwerk coördinator Pro/VSO ingezet, die binnen de Regionale Aanpak Jeugdwerkloosheid (RAJ) alle zestien scholen vertegenwoordigt. We hebben bijeenkomsten met jongeren georganiseerd om hun behoeften en wensen op te halen. Het regionale netwerk is verstevigd, uitgebreid en geïnformeerd over de RAJ via flyers en een online bijeenkomst.
Veranderopgave inburgering
We zijn gestart met de uitvoering van de Wet inburgering 2021. Voor een beschrijving van onze inzet verwijzen we naar paragraaf 2.4.
Dienstverlening ondernemers
We hebben de aanvullende dienstverlening aan alle ondernemers in Utrecht, via Ondernemer Centraal, in 2022 voortgezet, naast de reguliere ondersteuning die we bieden vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Vanuit Ondernemer Centraal is ingezet op het versterken van de ondernemersvaardigheden, ondersteuning bij inkomensproblematiek en op ondersteuning bij de heroriëntatie op werken in loondienst. We hebben het bestaande aanbod kunnen uitbreiden met nieuwe trajecten gericht op verduurzaming van het bedrijf, innovatie, digitalisering, automatisering, financiering (verstrekken van microkredieten) en psychosociale hulp. Hiermee hebben we uitvoering gegeven aan motie 2022/M25.
In totaal hebben in 2022 1.403 ondernemers een toekomstgesprek gehad en 493 ondernemers een vervolgtraject via Ondernemer Centraal gevolgd.
Samenwerking arbeidsmarktregio Midden-Utrecht
We hebben dit jaar met gemeenten, UWV, onderwijs en de sociale partners de handen op elkaar gekregen voor een regionale bestuursopdracht waarmee we een doorbraak maken in de manier waarop we regionaal samenwerken. Via deze bestuursopdracht willen we binnen onze arbeidsmarktregio werkgeversdienstverlening zonder belemmeringen van gemeentegrenzen organiseren. Een werkgever heeft straks geen last meer van verschillende voorwaarden voor dezelfde diensten.
Een dienstverband voor beschut werk
Het contract met UW om beschut werk te bieden, hebben we voortgezet. Twee dedicated werkmatchers hebben mensen begeleid en toegeleid naar het voortraject bij UW, waarin gekeken wordt of mensen in aanmerking komen voor een positieve indicatie en gemotiveerd zijn voor een beschutte werkplek.
De ADSU heeft de ambitie om 50 inwoners naar een beschutte werkplek te begeleiden. We zijn met hen in gesprek hoe zij deze ambitie kunnen waarmaken. Dit gesprek richt zich op het organiseren van beschutte werkplekken binnen de zorgorganisaties en het begeleiden van inwoners, vanuit de arbeidsmatige activering/dagbesteding naar een beschutte werkplek.
Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.