Corona

Coronamaatregelen

Er zijn vier Maatregelenpakketten opgezet om de negatieve maatschappelijke gevolgen van de corona-uitbraak te verzachten.

1. Essentiële voorzieningen
2. Versterken Bestaanszekerheid
3. Werken, Opleiden en Begeleiden
4. Investeren met Maatschappelijk Rendement

Per pakket wordt kort toegelicht wat in 2022 is gerealiseerd. Voor een meer uitgebreide rapportage verwijzen we naar de bijlage Rapportage op de Coronapakketten.

1. Essentiële Voorzieningen

Het doel van Maatregelenpakket 1 was om essentiële voorzieningen overeind te houden tijdens de lockdowns. Omdat er maar een korte lockdown is geweest in januari 2022, hebben veel organisaties hun deuren weer kunnen openen. Door aanhoudende onzekerheid is in de begroting 2022 niet begroot voor dit pakket. In de Eerste en Tweede Bestuursrapportage is gerapporteerd over de aanvragen voor de verschillende regelingen en de nieuwe stand van zaken.

Binnen sport en welzijn zijn er aanvragen geweest voor subsidieregelingen voor innovatie en herstel. Deze regelingen zijn per 1 juli gestopt, waardoor alleen noodsteun nog doorloopt. Bij Cultuur & Erfgoed waren herstel & innovatiepakketten beschikbaar gedurende heel 2022. Het Alumnitraject (0,6 miljoen) en de opdracht kunstenaars (0,8 miljoen) zijn hieruit gerealiseerd. Verder is er tot 1 juli coronasteun verleend en gedurende het hele jaar is er noodsteun beschikbaar geweest.

2. Versterken Bestaanszekerheid

Het doel van Maatregelenpakket 2 was gericht op het vergroten van bestaanszekerheid door het inhalen en bieden van psychische en fysieke (jeugd)zorg, veiligheid, het verstrekken van schuldenhulp en het bieden van een kansrijke start. Dit pakket heeft betrekking op langetermijneffecten van corona, en veel burgers zijn hard geraakt op dit gebied. Hierdoor is dit steunpakket hard nodig geweest voor een langere periode. Een uitgebreide uitleg van het resultaat is beschreven in de Tweede Bestuursrapportage.

In het kader van veiligheid zijn meerdere interventies gedaan om veiligheid te vergroten en overlast tegen te gaan. Hiervoor zijn onder andere Bibob onderzoekers en PGA experts aangetrokken (0,402 miljoen).

Voor kansrijke start zijn er meerdere initiatieven gestart om kinderen en ouders op meerdere vlakken met zorg te ondersteunen. De extra zorgvraag met betrekking tot jeugd, psychische gezondheidszorg en gezond ouder worden heeft 0,853 miljoen gekost.
Ook bij schuldhulpverlening is aanspraak gemaakt op het steunpakket. Er is 1,1 miljoen benut om de schuldvraag van Utrechters te voorkomen of op te lossen.

3. Werken, Opleiden, Begeleiden

Met dit pakket wil de gemeente werkzoekenden helpen om terug te keren naar de arbeidsmarkt. Daarnaast is ook actief ingezet op het verbeteren van werklocaties, toekomstig werken, omscholing en de aanpak van kwetsbare jongeren op de arbeidsmarkt door het creëren van werkplekken. In 2022 heeft de werkloosheid een historisch laagtepunt bereikt. Daardoor is het verwacht aantal mensen in de bijstand een stuk lager uitgevallen. In de Tweede Bestuursrapportage zijn de effecten uitgebreid toegelicht.

Een deel van het pakket is gebruikt voor het creëren van stageplekken en leerplekken (1,04 miljoen) vanuit onderwijs. Vanuit Economie & Werkgelegenheid is ingezet op het herontwikkelen en verbeteren van werklocaties, en het aanpakken van leegstand in de binnenstad. Zo is er nog 1,7 miljoen uitgegeven voor het verbeteren van de werkgelegenheid met het doel om ook de economie aan te trekken.

4. Investeren met Maatschappelijk Rendement

Het doel van dit pakket is om de kans te pakken om bestaande transities omtrent klimaat, duurzaamheid, groen, mobiliteit, economie en wonen te versnellen in lijn met het Meerjarenperspectief Ruimte, Meerjaren Groenprogramma en het Meerjarenprogramma Bereikbaarheid. Een groot aantal programma's is betrokken bij deze transities. De stand van zaken is beschreven in de Tweede Bestuursrapportage.

Vanuit het oog op leefomgeving zijn er projecten gestart voor de verduurzaming van woningen en woningbouw, de openbare ruimte en het groen. Enkele van deze projecten hebben stilgelegen door de hoge energiekosten, en uitval van personeel door corona en de veranderende arbeidsmarkt. Veel van deze projecten hebben een langere looptijd waardoor de effecten niet altijd direct zichtbaar zijn.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48