Pakket 4 Investeren met maatschappelijk rendement

Stand van zaken van het pakket

Stand van zaken van het pakket

Stand van zaken inhoudelijk

Gezonde leefomgeving
Voor de projecten ‘gezonde leefomgeving’ geldt dat ze allemaal in voorbereiding zijn genomen en de ontwerpen en/of uitvoering opgestart zijn.

1e tranche

Omschrijving

Stand van zaken

Bereik/ resultaat

Openbare ruimte Bernadottelaan

Het ontwerp is vastgesteld door B&W

Uitvoering/aanleg 2023

Groene lint Overvecht

De stand van zaken is toegelicht in de raadsbrief 'Voortgang diverse vergroeningsprojecten' van 9 maart 2023.

Samen met bewoners is er een methodiek ontwikkeld om snel tot uitvoering van bruikbaar groen in de directe woonomgeving te komen zodat bewoners graag naar buiten gaan en meer eigenaarschap voelen voor de openbare ruimte. De inrichting van het hof Okapidreef is volgens deze methodiek uitgevoerd. Er is verharding omgezet in groen en er zijn speelelementen toegevoegd. Ook is er diverse en ecologische beplanting aangelegd langs de Carnegiedreef en Zamenhofdreef.

Rotsoord

DO raming fase 2A is opgesteld en wordt na goedkeuring uitgewerkt tot bestek. Aanbieding vindt plaats in juni 2023. Oktober 2023 start realisatie.

Oplevering fase 2A medio 2024

Maarschalkerweerd Lunettenpark

Een deel van de werkzaamheden in het achterland van Lunet I is al uitgevoerd.

Het IPvE deel 1 wordt verder uitgewerkt. De realisatie van de Damsluisbrug en wandelpaden zal naar verwachting eerste helft 2023 starten en de overige onderdelen vanaf eind 2023. Naar verwachting worden de resterende middelen uit het coronamaatregelenpakket in 2023 besteed.

2e tranche

Omschrijving

Stand van zaken

Bereik/ resultaat

Vergroenen Rivierenwijk en omgeving

Project is uitgevoerd

Het Maasplein is vergroend in samenwerking met de aanliggende school en bewoners uit de omgeving. Er zijn bijna 50 geveltuinen in de wijk gerealiseerd en op het Waalstraatplantsoen is een succesvol zelfbeheerinitiatief opgezet. Ook het Willem Sluyterstraat en Amerhofje zijn samen met bewoners en scholen voorbereid op uitvoering in Q1 2023.

Vergroening Noordwest

Project is uitgevoerd

Het Grootmeesterplein is vergroend. Op de Van Tuyllkade is gewerkt aan een pad waardoor mensen makkelijker een ommetje kunnen maken.

Maarschalkerweerd overige twee parken

Voorbereiding is gestart.

Het resterende deel van het beschikbaar budget van 1,5 miljoen euro zal in 2023 en 2024 worden besteed aan het Kromme Rijn oeverpark en de Sportcampus. Voor de voorgenomen herinrichting van Maarschalkerweerd Noord worden nu plannen gemaakt. De plankosten worden ten laste van dit coronapakket gebracht. Het restant wordt ingezet voor de eerste werkzaamheden in de sportcampus (vergroenen, toevoegen van sport- en spelaanleidingen) en “quick wins” in het gebied.

Herinrichting Enecoterrein (2022)

We hebben samen met de ondernemers in Werkspoorkwartier gewerkt aan een inrichtingsplan voor het park. Echter de onderhandelingen met Eneco inzake de ingebruikgeving van de gronden stuit op bezwaren en de verwachting is dat de beoogde herinrichting niet door zal gaan.

Planvorming is beëindigd.  

Mobiliteitstransitie
Voor de naar voren gehaalde mobiliteitstrajecten geldt dat de voorbereiding van bijna alle projecten is gestart. Door de druk op de organisatie zien we vertraging in de ontwerpfase van de projecten. De start van de uitvoering is hierdoor in veel gevallen in 2023.

Omschrijving

Stand van zaken

Bereik/ resultaat (wanneer uitvoering verwacht?) 

Jutfaseweg  naar 30 kilometer / fietsstraat

IPvE/FO is vastgesteld, voorlopig ontwerp wordt uitgewerkt.

 Start realisatie eind 2023.

Verkeer Bernadottelaan e.o.

Ontwerp wordt uitgewerkt.

 Start realisatie 2023.

Verkeersveiligheid Donaudreef

IPvE/FO wordt uitgewerkt.

 Start realisatie eind 2023.

Verkeersveiligheid  Amazonedreef

Het voorlopig ontwerp wordt verder uitgewerkt.

 Start realisatie 2023.

Alternatieve route door Rijnsweerd (Platolaan)

Voorlopig ontwerp wordt uitgewerkt.

 Start realisatie begin 2023.

Mytylbrug  plus aansluitingen

IPvE/FO wordt uitgewerkt.

 Start realisatie 2025.

Archimedeslaan

IPvE/FO wordt uitgewerkt.

 Start realisatie 2023.

Knip Catharijnesingel

IPvE/FO wordt uitgewerkt.

 Start realisatie 2023.

Doorfietsroutes naar Woerden

Voorbereiding afgerond, uitvoering start medio 2022.

 Wordt in 2023 opgeleverd.

Doorfietsroutes naar Veenendaal

Definitief ontwerp wordt uitgewerkt, uitvoering start medio 2022.

 Wordt in 2023 opgeleverd.

Fietsstraat  Mereveldseweg

(Gefaseerde) uitvoering is gestart.

 Wordt medio 2023 opgeleverd.

Koningsweg Oost

Moet nog opgestart worden.

Voor het project Koningsweg Oost was onvoldoende capaciteit. We verwachten hier in de loop van dit jaar mee te starten.

Fietsonderdoorgang Lombokplein

Voorlopig Ontwerp is gereed.

Start realisatie 2024.

Duurzame bouwproductie/duurzame groei

Omschrijving

Stand van zaken

Bereik/ resultaat

  1. Versnelling/voortgang lopende productie

Gestart.
Het verbeterde werkproces van initiatief tot ingebruikname dat aansluit bij de Omgevingswet, zal komend jaar (vooruitlopend op inwerkingtreding Omgevingswet) worden geïmplementeerd. Daarnaast zijn ervaringen (pilot) opgedaan met andere manieren van werken door bijvoorbeeld de initiatiefnemer zelf de bouwenveloppe te laten schrijven.

De implementatie van de verbeterde werkprocessen Van initiatief tot ingebruikname is (in 2022) gestart en zal ook na inwerkingtreding van de Omgevingswet (op 1-1-23) doorlopen.

Naar de ervaringen met de pilot UPP2 wordt zomer 2022 een casestudy gedaan.

  1. Toevoegen planvoorraad bouwproductie en voorzieningen

Gestart.
Om ook de bouwproductie op de middellange en langere termijn in stand te houden, nemen wij als gemeente meer regie met ontwikkelstrategieën, (omgevings)visies en uitwerkingsstudies om te onderzoeken wat de mogelijkheden en kansen van een locatie zijn.

Onderzoek mogelijkheden rangeerterrein Cartesiusdriehoek is gestart, vervolg ontwikkelstrategie Maarschalkerweerd, participatie omgevingsprogramma Overvecht, participatie studie voor bos en zon Ockhuizen, visie Werkspoorkwartier vastgesteld, onderzoek uitbreiding sport bij Welgelegen loopt.

Over deze verschillende uitwerkingsstudies, visies en onderzoeken is de Raad in individuele brieven geïnformeerd.

(T)huis voor iedereen

Programma loopt.
(T)huis voor iedereen is gericht op verruimen aanbod en versnelde processen/realisatiekracht voor voldoende huisvesting kwetsbare doelgroepen. De aandachtsgroepen met huisvestingsvoorrang zijn statushouders, uitstromers uit maatschappelijke opvang en beschermd wonen, jongeren in kwetsbare positie, citydeal en urgenten. De mismatch vraag-aanbod is gegroeid en blijft onverminderd groot (recent: vluchtelingen Oekraïne zoeken opvangplek/woonplek en groeiende opvangcrisis in asielketen, in AZC’s en aanmeldcentrum Ter Apel noopt tot versnelde huisvesting van meer statushouders). Versnelling in uitbreiding woningaanbod wordt gemaakt door de Taskforce versneld tijdelijk wonen toevoegen. Doel is realiseren van sociale huurwoningen op tijdelijke locaties: sneller, meer en in gemengde woonvorm.
De uitvoering van Actieplan (T)huis voor ouderen loopt. De acties zijn erop gericht om samen met de Kopgroep de groeiende behoefte aan passende woonvormen plus benodigde voorzieningen uit te bereiden en om doorstroming te stimuleren (van Groot naar Beter).

De taskforce versneld tijdelijk wonen bereidt de projecten voor op de locaties BEFU-terrein en Pagelaan voor tijdelijk wonen (verwachte oplevering zomer 2023). De volgende tranches van locaties en panden voor tijdelijk wonen zijn in voorbereiding van besluitvorming. Samenwerking met regio, Provincie en Rijk is intensiever op dossier flexwonen, gericht op het maken van afspraken.

Er is een monitor waarin maandelijks de aantallen gehuisveste aandachtsgroepen worden gerapporteerd en afgezet tegen de taakstelling en contingentaantallen.

De kopgroep (T)huis voor ouderen voert samen de acties uit Actieplan Thuis voor ouderen uit. De eerste pilotprojecten zijn in uitvoering.

Verduurzaming woningvoorraad

We zien als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen het aantal aanvragen in 2022 sterk is toegenomen.

Het revolverend fonds duurzaamheidsleningen voor Utrechtse woningeigenaren bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is in 2021 aangevuld met 2 miljoen euro. Vanuit het coronamaatregelenpakket wordt in 2022 en 2023 de jaarlijkse kosten namelijk de rentekosten van het uitgezette kapitaal en beheerkosten SVN gedekt.

Overvecht Noord aardgasvrij (2022)

De stand van zaken is toegelicht in de raadsbrief Voortgang Overvecht-Noord aardgasvrij.

Alle onderzoeken zijn afgerond. De resultaten zijn toegelicht in de raadsbrief Voortgang Overvecht-Noord aardgasvrij.

Stand van zaken financieel

In het financiële overzicht zijn alleen de projecten opgenomen waarvoor in de begroting van het pakket nieuw geld beschikbaar is gesteld. Investeringsprojecten die binnen bestaande programma’s naar voren zijn gehaald, worden in de betreffende programma-rapportages verantwoord. Dit zijn met name de projecten onder het kopje Mobiliteitstransitie. Voor een aantal projecten geldt dat het beschikbare bedrag uit de bestemmingsreserve coronamaatregelen aanvullend is op een eerder toegekend budget. In die gevallen wordt eerst het bestaande budget besteed, voordat een beroep wordt gedaan op de reserve.

Onderwerp

Besteding begroot 2022

Geprogn. besteding bij 2e berap 2022

Geprogn. onttrekking corona reserve d.d. 31-12-2022

Realisatie 2022

Onttrekking reserve corona 2022

1e tranche gezonde leefomgeving

Openbare ruimte Bernadottelaan

-200

-200

-180

-180

Groene lint Overvecht

 -50

-50

-50

-50

Rotsoord

-600

-600

-259

-200

Maarschalkerweerd Lunettenpark

 -700

-700

-552

-223

1e tranche Duurzame bouwproductie/duurzame groei

Aanjagen productie

      -1.500

-1.500

-1.500

-1.500

-1.500

(T)huis voor iedereen

          -300

-300

-300

-300

-300

Verduurz. woningvoorraad

            -40

-40

-40

-40

-40

Overvecht Noord aardgasvrij*

       -3.750

0

0

0

0

2e tranche gezonde leefomgeving

Vergroenen Rivierenwijk e.o.

          -600

 -600

-600

-600

-600

Vergroening Noordwest

          -150

-500

-500

-500

-500

Maarschalkerweerd overige twee parken

       -1.350

-230

-230

-168

-18

Herinrichting Enecoterrein (2022)

       -2.000

0

0

    -9.690

-4.720

-4.720

-4.149

-3.611

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48