Pakket 4 Investeren met maatschappelijk rendement

Ontwikkeling in de context van het pakket

Ontwikkeling in de context van het pakket

Gezonde leefomgeving
Mensen ontmoetten elkaar vaker in de buitenruimte en het wandelen (bij voorkeur in een groene omgeving) is onverminderd populair. Die druk op de openbare ruimte had effect op de kwaliteit voor beleving en ontspanning, op de biodiversiteit en de recreatieve en beweegmogelijkheden.
Het aantal meldingen over de openbare ruimte was nog altijd hoog. Dit vroeg om blijvende inzet op groen en openbare ruimte.

Mobiliteitstransitie
Uit de monitor mobiliteitsplan (cijfers over 2021) bleek dat de coronamaatregelen voor een afname van de mobiliteit zorgden. Afgelopen jaar is dit wel weer aangetrokken, maar nog niet op het niveau van voor de pandemie. Dit komt met name doordat het overgrote deel van de mensen voor een deel vanuit huis werkt. Het openbaar vervoer-gebruik is het sterkst afgenomen, met de afbouw van coronamaatregelen herstelt het OV-gebruik wel langzaam. Mensen zijn relatief gezien vaker gaan lopen voor verplaatsingen binnen de gemeente Utrecht. Het gebruik van de fiets bewoog weer richting de niveaus van voor corona. Dit herstel kunnen we versterken door te zorgen voor een passende (fiets-)infrastructuur.

Duurzame bouwproductie/duurzame groei
Als gevolg van de veranderende marktomstandigheden (zoals stijgende bouwkosten en rente, schaarste aan bouwmaterialen, beschikbaarheid van aannemers en het tekort aan personeel, zowel in de voorbereidingsfasen als in de bouwfase), zagen we dat projecten vertragen en de bouwproductie hieronder onder druk kwam te staan. De druk op de woningmarkt – huur en koop – bleef daarbij zeer hoog. Het is dus belangrijk om de woningproductie op peil te houden en voldoende woningbouw mogelijk te maken op korte, middellange en lange termijn.
De opgave ‘thuis voor iedereen’ is urgenter geworden door de verdubbeling van de taakstelling van de huisvesting van statushouders en de vluchtelingen uit Oekraïne. Het aantal reguliere mutaties in de sociale voorraad was vorig jaar (waarschijnlijk als gevolg van corona) lager, dat maakte het aantal vrijkomende woningen beperkter.
Omdat mensen door corona meer thuis zijn en door de sterk gestegen energieprijzen, was er meer aandacht voor woningkwaliteit en energiebesparing. We zagen op basis van de sterk gestegen aanvragen in de eerste helft van 2022 een grote vraag bij particulieren naar verduurzaming van de woning.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48