Beschouwing op de effectiviteit van het pakket
Zoals hierboven omschreven, hebben we sinds het opstellen van het maatregelenpakket regelmatig op basis van actuele ontwikkelingen bijgestuurd in de uitvoering. Oorspronkelijk reserveerden we € 4 miljoen voor begeleiding van werkzoekenden met een gemeentelijke uitkering, wat uiteindelijk bijna helemaal binnen de bestaande dienstverlening kon worden opgevangen, omdat de aantallen meevielen. De grootste herprioritering, zowel op inhoud als qua middelen, vond plaats met de ontwikkeling van Ondernemer Centraal. Uiteindelijk zijn niet alle middelen nodig gebleken in 2021 en 2022.
We hebben diverse inwoners – in alle leeftijden en opleidingsniveaus – bereikt met bij-/omscholingstrajecten, stages en/of leerwerkplekken, en daarmee kunnen helpen met het opdoen van toekomstbestendige vaardigheden dan wel het vinden van werk in een toekomstbestendige sector. We hebben tevens een impuls kunnen geven aan initiatieven die ons bedrijfsleven weerbaar(der) maken, bijdragen aan werkgelegenheid en een aantrekkelijke stad om in te werken.
Maar we zijn er nog niet. De gezondheidscrisis lijkt op dit moment weliswaar afgeremd, maar veel ondernemers ondervonden nog dagelijks de gevolgen van de coronacrisis. Denk aan een hoge schuldenlast, opgegeten pensioenen en ondernemers die zichzelf onder bijstandsniveau uitbetalen. De komende jaren verwachten we een groeiende groep ondernemers die andere keuzes moet maken qua werk, onderneming, bedrijfsvoering, werknemers enzovoorts. De ondersteuning van deze ondernemers, en om- en bijscholing naar toekomstbestendig werk en een leven lang ontwikkelen blijft daarom van essentieel belang. Ook was het zo dat de coronacrisis trends versneld zichtbaar maakte, zoals de veranderende manier van winkelen en daarmee afnemende rol van retail in de aantrekkingskracht van onze binnenstad. Deze trend zet zich ook zonder corona voort. Tot slot is de noodzaak om bedrijventerreinen intensiever te gebruiken nog steeds aan de orde van de dag en zijn investeringen noodzakelijk om de 70.000 extra banen ruimtelijk te faciliteren. Daarom zetten we de maatregelen met betrekking tot Ondernemer Centraal, de omscholingsregeling, vitale winkelgebieden en tegengaan leegstand binnenstad en Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) in 2023 voort.