Toelichting overzicht baten en lasten

Incidentele baten en lasten

Bewoners en Bestuur

  • Het budget voor de viering van Utrecht 900 jaar stadsrechten (1,810 miljoen euro in 2022) is conform planning helemaal besteed.
  • Bij de 2e bestuursrapportage 2022 hebben we voor het product Reisdocumenten een (incidentele) bijstelling van de baten en lasten vanwege de versoepeling van de coronamaatregelen.
  • Bij de 2e bestuursrapportage 2022 hebben we voor het bezorgen van de reisdocumenten (0,175 miljoen euro voor de eerste 6 maanden) budget ontvangen. De hoger gerealiseerde kosten hebben we vanuit andere budgetten bekostigd.
  • In 2022 heeft Binnenlandse Zaken een bijdrage (0,958 miljoen euro) gegeven om de kosten voor coronamaatregelen verkiezingen te dekken. Het restant van deze middelen storten we in de reserve voor dekking van eventuele coronamaatregelen bij verkiezingen in 2023.
  • In 2022 heeft Binnenlandse zaken een bijdrage gegeven voor de kosten van Centrale stemopneming (CSO).
  • In de Voorjaarsnota 2021 zijn incidentele middelen beschikbaar gestelde voor een aantal projecten: zoals het project weerbare overheid en het project studenteninschrijvingen waarvan de incidentele kosten in 2022 volledig zijn gemaakt. Voor een aantal andere projecten zoals het project staatloosheid en huwelijksplanner zijn de incidentele kosten nog niet volledig gerealiseerd en lopen de projecten door in 2023.
  • Bij de 2e bestuursrapportage zijn POK-middelen (0,852 miljoen euro) van het programma MO naar Bewoners en Bestuur overgedragen voor “robuust rechtssysteem” (gemeentelijke ombudsfunctie en klachtbehandeling).
  • Het incidenteel beschikbaar gestelde budget voor de uitvoeringskosten in verband met de opvang van Oekraïense vluchtelingen (0,107 miljoen euro) is helemaal besteed.
  • Bij het Initiatievenfonds is van het incidenteel doorgeschoven budget in 2021 (0,260 miljoen euro) ten behoeve van grote sporten, spelen en bewegen aanvragen in de openbare ruimte voor 0,109 miljoen euro aan projecten niet tot uitvoering gekomen in 2022.  

Ruimtelijke ontwikkeling, Wonen en Erfgoed
Thuis voor Iedereen
Er is in 2022 0,300 miljoen euro onttrokken uit de coronareserve ten behoeve van thuis voor iedereen.

Huisvesting ontheemden en statushouders via flex- en transformatiewoningen
In 2022 heeft het Rijk een specifieke uitkering (11,496 miljoen euro) verleend aan de gemeente voor de bouw van flex- en transformatiewoningen voor ontheemden, vergunninghouders en andere spoedzoekers voor de periode 2022-2024. Flex- en transformatiewoningen kunnen voorzien in de behoefte aan tijdelijke en permanente huisvesting.

SPUK Huisvesting aandachtsgroepen
In 2022 heeft het Rijk een specifieke uitkering verleend aan de gemeente voor 2023 voor het project huisvesting aandachtsgroepen Wetering Zuid.

Huisvesting aandachtsgroepen Utrecht Zuid
Het Rijk heeft een subsidie verleend aan de gemeente van 1,0 miljoen euro voor het realiseren van tijdelijke woonruimte voor aandachtsgroepen in Utrecht Zuid.

Economische meerwaarde bestemmingswijzigingen erfpachten particulieren en Conversieregelingen erfpacht
De in rekening gebrachte meerwaardes als gevolg van gewijzigd gebruik van erfpachtpercelen en afhandeling van de aanvragen uit de erfpachtconversieregelingen leiden tot incidentele baten van in totaal 3,012 miljoen euro. Als bij sloop-nieuwbouw door woningcorporaties sprake is van extra sociale woningbouw en/of bijdrage aan de doelstelling gemengde wijken kan die meerwaarde weer binnen de locatieontwikkeling worden ingezet. In 2022 heeft de gemeente 3,483 miljoen euro hieraan bijgedragen.

Verkoop en uitgifte van gemeentelijke eigendommen
De incidentele baten uit de verkoop en uitgifte van gemeentelijke eigendommen bedragen 1,492 miljoen euro. Tot en met 2021 zijn de verkoopkosten, die vooruitlopend op de verkoop zijn gemaakt, opgenomen op de balans. In verband met een meer strikte toepassing van de BBV-voorschriften zijn deze kosten en het openstaande balanssaldo van 1,1 miljoen euro in 2022 direct ten laste van het resultaat gebracht.

Investeringsimpuls RSU
In het Meerjaren Perspectief Ruimte 2022 (MPR 2022) is de (her)programmering van de middelen uit de reserve Investeringsimpuls RSU vastgesteld door de gemeenteraad. Volgens de bijbehorende planning is een bedrag van 6,635 miljoen euro aan lasten begroot. De daadwerkelijk gerealiseerde lasten bedragen 7,145 miljoen euro.

Duurzaamheid
SPUK Bodem
Vanuit het Rijk zijn er diverse Specifieke Uitkeringen ontvangen in het kader van o.a. sanering en depotkeuring Nedereindseplas en teerpompen Griftpark.

Uitvoeringskosten klimaatakkoord
Vanuit het Rijk zijn bij de meicirulaire incidentele middelen beschikbaar gesteld voor de uitvoeringskosten van het Klimaatakkoord. In 2022 is hier 0,778 miljoen euro van besteed.

Energiearmoede
Vanuit het Rijk is er een SPeciefieke Uitkering Energiearmoede ontvangen die wordt ingezet voor fysieke maatregelen om energie lasten van inwoners te verlagen. In 2022 is hier 0,316 miljoen euro van besteed.

Specifieke Uitkering Nedereindseplas
Vanuit het Rijk is er een specifieke uitkering ontvangen voor de sanering en depotkeuring van de Nedereindseplas. In 2022 is hiervan 0,482 euro van besteed.

Europese subsidies
Op de Europese projecten IRIS, ARV, Scale, Urge, Reduces en CCCB was er 0,529 miljoen euro aan baten en lasten begroot. In 2021 is er 0,765 miljoen euro besteed, waarbij het verschil is verrekend met de al ontvangen subsidies.

Investeringsklimaat Utrecht Circulair
In de jaren 2020 t/m 2022 is er jaarlijks 0,250 miljoen euro toegekend voor maatregelen ter bevordering van het investeringsklimaat voor circulaire bedrijven.

Ontwikkeling Transitievisie Warmte
In 2020 is zijn er aanvullend incidentele middelen ontvangen vanuit het Rijk voor het realiseren van de Transitievisie Warmte. In 2021 zijn de resterende middelen van 0,164 miljoen euro geheel besteed.

Overig
Op overige incidentele budgetten binnen het programma Duurzaamheid in het kader van Klimaatadaptatie, Utrecht Circulair en Natuur- en Milieueducatie en Solarcarports is 0,240 miljoen euro uitgegeven.

Bereikbaarheid
Maatregelen openbare ruimte i.v.m. corona
De lasten zijn eenmalig opgehoogd in verband met de te nemen maatregelen in de Openbare Ruimte.

Meerjarige investeringen bereikbaarheid
De toelichting is opgenomen bij de toelichting op de reserve bereikbaarheid.

Openbare Ruimte en Groen
Corona
Corona: niet gerealiseerde baten en meer lasten zijn toegelicht bij de 3e W (Wat heeft dat gekost?). Belangrijkste verschil met de begroting is dat de aanpassing ventilatie gebouwen Stadsbedrijven wordt uitgevoerd in 2023 in plaats van 2022.

Subsidie NL Schoon
0,232 miljoen euro lasten en 0,410 miljoen euro baten Project Subsidie NL Schoon. Doelstelling van het project is minder zwerfafval. De lasten zijn lager dan de baten: De zwerfafvalvergoeding stopt met ingang van 2023. Een aantal onderdelen van het programma 2022 niet opgestart of gecontinueerd omdat voortzetting in 2023 niet gegarandeerd kon worden.

Essentaksterfte
0,5 miljoen euro is uit de reserve Essensterfte gehaald op basis van de geschatte uit te voeren werkzaamheden. De effecten van de ziekte zijn echter niet zo hevig geweest als van tevoren verwacht. De werkelijke lasten bedragen 0,389 miljoen euro.

Toegankelijkheid voorzieningen
Er is incidenteel budget beschikbaar om de toegankelijkheid van de voorzieningen te verbeteren.

Verkoop materieel
Opbrengsten uit verkoop van materieel.

Economie en Werkgelegenheid voor Iedereen
TONK-middelen
De resterende TONK-middelen 2021 zijn in 2022 ingezet voor regelingen om ondernemers te ondersteunen.

Maatregelenpakket 3   
De uitgaven voor de maatregelen pakket 3 leiden tot hogere lasten van 1,718 miljoen euro. Hier tegenover staat de onttrekking aan de bestemmingsreserve maatregelenpakketten.

Hogere baten en lasten
Er zijn subsidies / bijdragen ontvangen voor Utrecht Mooier Maken en het International Welcome Center.

Werk en Inkomen
TOZO
Tozo is niet begroot, de Tozo-uitkeringslasten bedragen in 2022 0,1 miljoen euro, deze worden vergoed door het Rijk. De Tozo-ontvangsten bedragen in 2022 1,7 miljoen euro, deze baten vloeien terug naar het Rijk.

Werkbeweging
Voor Werkbeweging resteerde nog 0,200 miljoen incidenteel budget uit 2021 en is in 2022 0,468 miljoen uitgegeven.

ESF
Aan ESF baten is in 2022 1,496 miljoen euro begroot, door een ontvangen voorschot is meer gerealiseerd dan begroot

Maatregelenpakket 2
Van het incidenteel beschikbare budget voor de coronamaatregelen is 1,1 miljoen euro besteed.

Maatregelenpakket 3   
De uitgaven voor de maatregelen digitale dienstverlening, omscholingsregeling en dienstverlening ondernemers zijn niet bij het Programma Werk en Inkomen begroot en leiden daardoor tot hogere lasten van 1,991 miljoen euro. Hier tegenover staat de onttrekking aan de bestemmingsreserve maatregelenpakketten.

Utrechtse Werktafel (Perspectief op Werk etc.)
Het incidenteel beschikbare budget voor Perspectief op Werk, bestemd voor de arbeidsmarktregio, is in 2022 niet uitgegeven.

Regionaal Actieplan Jeugd
De begrote lasten voor het regionaal actieplan jeugd zijn tot een bedrag van 0,252 miljoen euro gerealiseerd.

RMT Bijdrage
Van de incidenteel begrote lasten voor het RMT van 0,241 miljoen euro, is 0,065 miljoen euro besteed. Daarnaast is een niet begrote bate van 0,902 miljoen euro gerealiseerd. Hier staan even hoge lasten tegenover.

Actieagenda schuldenvrij
Het incidenteel beschikbare budget voor de Actieagenda schuldenvrij, 1,710 miljoen euro, is geheel uitgegeven.

Leefgeld Oekraïne
Werk en Inkomen heeft uitkeringslasten gemaakt voor leefgeld vluchtingen uit Oekraïne. Deze bedragen 3,071 miljoen euro

Energietoeslag
Het verstrekken van de energietoeslag heeft 35,180 miljoen euro gekost. In het programma armoedebestrijding is voor 24,482 miljoen dekking aanwezig. Doordat de resterende dekking (13,424 miljoen euro) via de septembercirculaire naar de gemeenten is gekomen is dat onderdeel van de algemene middelen.

Schuldsanering Kinderopvang toeslag affaire
Gemeente Utrecht heeft mee geholpen met het landelijk project "de schulden voor de slachtoffer kinderopvang toeslag affaire" in onderaannemer schap van Sociale Banken Nederland. Voor deze inzet heeft de gemeente Utrecht compensatie ontvangen.

Onderwijs

Afboeken lopende investeringen
In 2022 bleek dat er voor 1,046 mln. aan lopende investeringen ten onrechte op investeringsprojecten waren geboekt. Dit betrof correctief onderhoud of foutieve boekingen op het project. Deze kosten zijn in 2022 als incidentele last genomen in de exploitatie.

Reserves
Binnen Onderwijshuisvesting is voor een bedrag van 6,716 miljoen euro onttrokken uit de reserves.

Daarnaast is er een dotatie van 1,6 miljoen euro voor nieuwe klaslokalen (huisvesting) voor nieuwbouw Voorschoolse Educatie. Het gaat om 4 klaslokalen met een inschatting van 0,4 miljoen euro per lokaal

MBO
Een centrale ambitie in het coalitieakkoord is om het mbo de waardering te geven die het verdient. Er wordt voor 2020, 2021 en 2022 een bedrag van 950.000 euro beschikbaar gesteld om te werken aan vier ambities:

  1. podium voor Utrechts mbo;
  2. passende ondersteuning;
  3. aansluiting mbo op de regionale arbeidsmarkt;
  4. innovatief mbo en de toekomst van de stad – ‘denken met je handen’.

Focusaanpak jongeren
De aanpak bestaat uit het benaderen, in beeld brengen en begeleiden van jongere zonder startkwalificatie, schoolinschrijving of voldoende inkomen en begeleid in de uitstroom vanuit het praktijkonderwijs, het speciaal onderwijs en de entree opleidingen.

Ondersteuning op Maat

  • Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV): In 2022 is 3,3 mln. euro ontvangen voor het uitvoeren van de LVV. Vanwege onzekerheid over de financiering van het Rijk over 2022 is dit bedrag niet opgenomen in de begroting.
  • Inburgering: Voor de opgave inburgering is 2,3 mln. euro ontvangen als voorfinanciering voor het uitvoeren van inburgeringsvoorzieningen, 0.3 mln. euro als onderdeel van het bestuursakkoord over de onderwijsroute, 0,1 mln. euro voor de uitvoering van de leerbaarheidstoets en 0,08 mln. euro als compensatie voor uitstel van de wet inburgering. Omdat dit het eerste jaar is voor de lokale uitvoering van de wet inburgering zijn er nog geen lasten/baten begroot.
  • Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen hebben Gemeenten een taak. De Gemeente Utrecht heeft hiervoor 22,9 mln. euro aan voorfinanciering ontvangen van het Rijk. Daarnaast is ook crisisnoodopvang uitgevoerd voor de opvang van Asielzoekers (0,4 mln. euro). Ook is tijdelijke noodopvang asielzoekers uitgevoerd voor 0,17 mln. euro en heeft de gemeente Utrecht een rol gehad in het beheer van de jaarbeurs voor Oekraïnese vluchtelingen (1,8 mln. euro). De baten zijn begroot onder de lasten.
  • Er is in 2022 een incidentele Europese subsidie ontvangen voor het project Your Global Future voor de integratie van statushouders (0,16 mln. euro).
  • Living lab Eerst een thuis: in 2020 en 2021 zijn incidenteel middelen beschikbaar gesteld vanuit het Rijk voor de aanpak van dak- en thuisloosheid (totaal 22,4 miljoen euro). De middelen worden meerjarig ingezet voor Eerst een thuis. In 2022 is er voor 5,7 miljoen euro aan lasten begroot en voor 4,625 miljoen euro gerealiseerd.
  • Middelen aanpak dakloosheid: in 2022 zijn incidentele middelen beschikbaar gekomen voor de aanpak van dakloosheid. De middelen worden meerjarig ingezet. In 2022 is er voor 1,692 miljoen euro aan lasten begroot en is er 0,3 miljoen euro gerealiseerd.
  • In 2022 is incidenteel 1,7 miljoen coronacompensatie aan de begroting toegevoegd.

Volksgezondheid

Pakket 2.2. Kansrijke start jongen kind
Vanuit het Coronamaatregelenpakket 2.2. is in 2022 0,414 miljoen euro besteed aan versterken interventies en vernieuwen samenwerking (transformatie agenda onderwijs). Dit bedrag is verrekend met de reserve.

Corona
De totale coronakosten voor 2022 zijn 0,853 miljoen euro en bedragen 0,131 miljoen minder dan begroot. De totale coronakosten betreffen Inzet gezond ouder worden en psychische gezondheid (0,410 miljoen euro), extra inzet JGZ (0,200 miljoen euro), Communicatiekosten (0,090 miljoen euro) en overig Corona gerelateerde uitgaven (0,153 miljoen euro), waaronder extra capaciteit vaccinatieplanning en inzet vaccinatiewerkgroep.

Specifieke Uitkeringen (SPUKs)

  • Lokale preventie akkoorden: Begroot is 0,200 miljoen euro; bestedingen waren 0,189 miljoen euro en hebben betrekking op onder meer Rookvrije ruimte/speeltuinen en gezond gewicht (b.v. GAAF).
  • Interventies op leefstijlgebied: Uit 2021 overgehevelde middelen 0,451 miljoen euro.  Bestedingen waren 0,444 miljoen euro voor subsidies voor leefstijlinterventies en inzet t.b.v. gezond gewicht op scholen.

Veiligheid

Specifieke uitkering ondermijning (BOTOC)
In 2022 is een bedrag van 1,283 miljoen euro verantwoord ten laste van de specifieke uitkering BOTOC. Het resterende bedrag van 0,157 miljoen euro blijft beschikbaar voor besteding in 2023.

Versterkingsgelden
De middelen vanuit de NCTV (Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) ten behoeve van de lokale en integrale aanpak van radicalisering, extremisme en terrorisme zijn grotendeels besteed in 2022. Het resterende deel verantwoorden we in 2023
Corona gerelateerde kosten
Corona en de daaraan verbonden maatregelen voor pakket 2 heeft in 2022 geleid tot 0,555 miljoen extra kosten, in de begroting werd rekening gehouden met 0,550 miljoen euro.

Verrekeningen met reserve voor schietincident/veilige steden en corona
Vanuit het rekeningresultaat over 2021 is een bedrag van 0,246 miljoen euro bestemd in verband met de afwikkeling van het schietincident en veilige steden/ straatintimidatie. Dit bedrag is in 2022 bijna helemaal besteed. Daarnaast zijn is er een bedrag van 0,402 uit de reserve onttrokken in verband met de kosten die gemaakt zijn voor het coronamaatregelenpakket 2.

Uitgeleend personeel
In 2022 hebben kosten gemaakt voor de bemensing van het juridische loket en voor inzet ten behoeve van het project City deal/ Zicht op ondermijning. Tegenover deze kosten stonden bijdragen van derden.

Corona toegangsbewijzen
In 2022 hebben we een incidentele bate vanuit de Veiligheidsregio ontvangen voor de invoering van het Corona Toegangsbewijs. De kosten hiervoor waren al gemaakt in 2021.

Overig
In 2022 hebben we diverse kleine incidentele baten ontvangen, waaraan incidentele lasten verbonden zijn. Denk hierbij aan projecten als Monitor Fluïde Netwerken en een bijdrage voor Preventie met Gezag.

Cultuur

  • Herstel- en innovatiepakket Coronamaatregelen
    Dit betreffen de lasten die samenhangen met de uitvoering van het herstel- en innovatiepakket Cultuur en Erfgoed in 2022 in het kader van de coronamaatregelen. Het totaalbedrag aan lasten van 4,179 miljoen euro heeft betrekking op de verschillende subsidieregelingen als ook op de opdrachten die in het kader van het herstel- en innovatiepakket zijn verstrekt.
  • Proeftuin stedelijke regiovorming
    In 2019 heeft het ministerie van OCW besloten om samen met de Gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort te participeren in de proeftuinen die zijn voortgekomen uit de profielen voor de culturele stedelijke regio. De lasten en baten die hiermee samenhangen in 2022 zijn respectievelijk 0,05 en 0,04 miljoen euro. Het project ‘proeftuin stedelijke regiovorming’ beslaat meerdere jaren.
  • HUB-in
    HUB-IN is een Europees project dat gaat over het transformeren van (industrieel) erfgoed(gebieden) naar culturele en creatieve functies. De lasten in 2022 voor HUB-IN zijn 0,08 miljoen euro. Deze lasten zijn gedekt vanuit de bijdrage die vanuit Europa is toegekend.

Samenleven en Sport

  • Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (Rijk) 2022

Uit de regeling TVS Corona van het Rijk is voor 2022 een uitkering ontvangen van 0,278 miljoen euro ter dekking van de kwijtgescholden huur.

  • Ontvangen Specifieke Uitkering IJsbanen/Zwembaden 2021 Q4 en 2022 Q2

Uit de regeling specifieke uitkering zwembaden en IJsbanen is voor 2022 0,258 miljoen euro ontvangen. Dit was niet begroot.

  • Organisatie La Vuelta Holanda

Het budget voor de organisatie van La Vuelta Holanda (1,750 miljoen euro in 2022) is conform planning helemaal besteed.

  • Onderbesteding maatregelenpakket essentiële voorzieningen (MRP1)

Vanuit maatregelenpakket 1 is in 2022 0,223 miljoen euro minder uitgegeven.

  • Dotatie reserve vervanging zwembaden

Het programma Samenleven en Sport beschikt over een budgettaire bandbreedte voor investeringen. Voor 2022 wordt voorzien dat het budget incidenteel niet volledig wordt benut. Door het overschot te reserveren wordt het toekomstige knelpunt op de vervanging van de zwembaden beperkt.

Utrechts Vastgoed

  • Energieneutraal Kernvastgoed
    In 2022 zou conform de tweede bestuursrapportage 0,720 miljoen euro gestort worden in de reserve. Door een fout in de codering is dit bedrag echter gestort in de reserve onderhoud Stadskantoor. Middels een bestedings- en dekkingsvoorstel wordt deze fout gecorrigeerd en storten we 0,720 miljoen euro in de reserve Energieneutraal Kernvastgoed. Een deel van dit budget is bestemd voor incidentele kosten en in 2022 bedroegen deze kosten 0,120 miljoen euro, onder andere voor onderzoek naar het verduurzamen van monumenten en het ontwikkelen van een dashboard. Door middel van een bestedings- en dekkingsvoorstel worden deze gemaakte kosten aan de reserve onttrokken. Daarnaast is er in 2022 0,131 miljoen euro onttrokken aan de reserve, conform beslispunt 77 van de bestedings- en dekkingsvoorstellen 2021, ter dekking van de gemaakte kosten in 2021.
  • Stadskantoor

In totaal is er in 2022 2,0 miljoen euro in de reserve gestort. Hiervan is 0,720 miljoen euro bedoeld voor een andere reserve die door middel van de bestedings- en dekkingsvoorstellen nog gecorrigeerd wordt. In 2022 is er volgens begroting 1,378 miljoen euro onttrokken aan de reserve ter dekking van de onderhoudskosten. De werkelijk kosten in 2022 waren € 1,153 miljoen euro. Het resterende bedrag van € 0,225 miljoen euro zal via een bestedings- en dekkingsvoorstel weer worden toegevoegd aan de reserve.

  • Leegstand Utrechts Vastgoed

De jaarlijkse dotatie aan de reserve Leegstand Utrechts Vastgoed bedraagt 1,700 miljoen euro. In 2022 is een extra bedrag van 1,000 miljoen euro in de reserve gestort in verband met leegstand van Oudegracht 167.
Bij de tweede bestuursrapportage 2022 is een inschatting gemaakt van de verwachte huurderving in 2022 en daarvoor is 1,900 miljoen euro aan de reserve onttrokken.

  • Extreme prijswijzigingen energie lasten

Betreft gas, electra en stadsverwarming kosten.

  • Corona - Steunmaatregel huurders Vastgoedorganisatie Utrecht

Voor de steunmaatregel huurders Vastgoedorganisatie Utrecht is in 2021 een raming opgenomen van € 94.000 over de periode juli tot en met december 2021, die ten laste van 2022 zouden komen . De daadwerkelijk aangevraagde huurderskorting in 2022 was €55.000. Hierdoor is een voordeel van € 39.000 ontstaan.

  • Corona - Ventilatiemaatregelen (quick wins)
    Incidentele kosten van 0,133 miljoen euro voor werkzaamheden om verbeteringen te realiseren begroot, zullen uitgevoerd worden in 2023.
  • Pilot Maatschappelijke Waarde Vastgoed
    het kader van de pilot Maatschappelijke waarde is voor de JOU meidenhuiskamer huisvesting gerealiseerd op de Winterboeidreef 10. Door hierbij gebruikt te maken van leegstaand vastgoed van het programma Onderwijs.
  • Oekraïne:

Totale kosten voor Oekraïne bij het programma Vastgoed zijn € 5,305 miljoen voor de huur en het gereedmaken van panden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Deze kosten worden vergoed door het Ministerie.

  • Voorziening planmatig onderhoud
    In 2022 wordt er € 0,550 miljoen euro extra toegevoegd aan de voorziening planmatig onderhoud om aan de verplichtingen uit het MJOP te kunnen voldoen.

Algemene Middelen

  • Betreft een incidenteel resultaat op rente belastingdienst.
  • In verband met diverse claims, juridische geschillen en rechtsgedingen is een voorziening ingesteld.
  • Een in 2020 gereserveerd bedrag is vanwege het ontbreken van een formele grondslag tot administratieve verplichting vrijgevallen

Overhead

  • Gegevensbescherming

In 2022 is er voor gegevensbescherming een incidenteel budget van 0,900 miljoen euro begroot. De besteding bedroeg in 2022 1,024 miljoen euro.

  • Werken 3.0

Voor Werken 3.0 zijn met de voorjaarsnota 2021 en met de voorjaarsnota 2022 respectievelijk 0,097 miljoen euro en 0,689 miljoen euro als incidenteel budget voor 2022 toegekend. Het incidentele budget is in 2022 volledig besteed.

  • Wet Open Overheid (WOO)

Met de Voorjaarsnota 2022 is voor de implementatie Wet Open Overheid (WOO) een incidenteel en structureel budget toegekend. Het incidentele budget bedraagt 1,500 miljoen euro. Dit budget is nog eens verhoogd als gevolg van de decembercirculaire met 0,241 miljoen euro. De werkelijke besteding in 2022 is 0,346 miljoen euro. Deze besteding is lager omdat het programma vertraagd is.

  • Extreme prijswijzigingen energie lasten Stadskantoor

Er is voor 2022 een incidenteel budget voor de hoge energielasten van het Stadskantoor 0,325 miljoen euro toegekend. Om de energielasten te kunnen dekken was van dit incidentele budget 0,202 miljoen euro nodig.

  • Inclusief werkgeverschap: banen voor mensen met een beperking

In 2022 was er 0,820 miljoen euro budget om banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Van dit budget is 0,226 miljoen euro besteed. Het restant wordt meegenomen in een B&D voorstel om te kunnen voldoen aan de verplichtingen van komende jaren.

  • Corona-gerelateerde kosten

Bij de 2e Bestuursrapportage 2022 is een budget van 0,427 miljoen euro voor ondersteunende taken met betrekking tot de coronacrisis toegekend. De werkelijke lasten bedragen 0,544 miljoen euro.

  • Oekraïne-gerelateerde kosten

Bij de 2e Bestuursrapportage 2022 is een budget van 0,575 miljoen euro voor ondersteunende taken met betrekking tot de Vluchtelingencrisis toegekend. De werkelijke lasten bedragen 0,421 miljoen euro.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48