1. Utrecht is een aantrekkelijke cultuurstad met internationale allure voor kunstenaars, bewoners, ondernemers en bezoekers

1.2 Een breed publiek van kenners en niet-kenners afkomstig uit Utrecht en daarbuiten neemt deel aan en/of voelt zich betrokken bij het culturele leven in de stad

P1.2.1 Het bevorderen van (actieve) cultuurparticipatie en een brede deelname in het aanbod, zoals geprogrammeerd en geproduceerd door Utrechtse makers/instellingen

Om ervoor te zorgen dat iedereen in Utrecht de kans krijgt zich artistiek te ontplooien, dankzij een stevige keten van cultuureducatie, via amateurkunst(educatie) naar talentontwikkeling en professionaliteit, hebben we in 2022 onder meer het volgende gedaan: 

  • De Kadernota Cultuurparticipatie is vastgesteld, waarin het belang en de kracht van actieve cultuurparticipatie (meedoen aan kunst en cultuur) is uitgewerkt. De kracht die op dit gebied aanwezig is in Utrecht gaan we de komende jaren verder uitbouwen. De keten van cultuureducatie, amateurkunst(educatie) en talentontwikkeling vormt niet alleen een belangrijk fundament voor én een essentiële aanvulling op de professionele kunstpraktijk, maar staat ook op zichzelf. Utrecht kent een rijk en fijnmazig cultureel landschap waarin voor bijna alle inwoners iets te halen valt. In de kadernota geven we aan wat de basis is van de pijlers cultuur in de buurt, cultuur in de vrije tijd en cultuur op school.  
  • In het pand Domplein 4 zijn Danscentrum Utrecht, Theaterschool Utrecht, De Utrechtse Muziekschool en erfgoedorganisatie DomUnder gehuisvest. Deze locatie is vanaf 2022 het stedelijk Huis voor Amateurkunsteducatie geworden, van waaruit verbindingen breder in de stad gemaakt worden. Het is een plek waar kinderen, jongeren en volwassenen lessen kunnen volgen in dans, muziek, theater en crossovers. Voor het beheer en exploitatie van het pand Domplein 4 hebben bovengenoemde instellingen zich per 1 januari 2022 verenigd in de vereniging DOMUS. Door een financieel tekort en verschillende belangen was de samenwerking tussen de betrokken organisaties zorgelijk, waarop wij als gemeente begeleiding hebben geboden.  

Als belangrijke pijler van het Utrechtse cultuurbeleid zorgen we ervoor dat inclusie en diversiteit in alle facetten van ons werk is ingebed. We verbeteren het leefklimaat in de stad door de sociale en culturele samenhang in buurten en wijken te vergroten. Om een breed publiek onderdeel te laten zijn van kunst en cultuur in Utrecht hebben we onder andere het volgende uitgevoerd:  

  • We zijn in 2022 doorgegaan met de subsidie voor jongerencultuurprogramma in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern . In deze wijken wonen de meeste jongeren van Utrecht, terwijl er relatief weinig cultuuraanbod is. Er is extra aanbod voor en door jongeren in dit stadsdeel nodig en we hebben daarvoor tot en met 2024 een jaarlijks budget van 0,150 miljoen euro ingezet. Een groep jongeren uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern had zelf zitting in de adviescommissie en heeft de verschillende aanvragen mee beoordeeld. BOKS jongerencultuurhuis, Cultuur 19 en De Vrijstaat zijn met dit budget begonnen aan het uitvoeren van een programma in de twee stadsdelen.  
  • Er is verder gewerkt aan het opzetten van het wijkcultuurhuis in de Merwedekanaalzone , waarbij de exploitatie gegund is aan Kanaal30. Het wijkcultuurhuis Merwedekanaalzone gaat zich zowel richten op de toekomstige bewoners van de Merwedekanaalzone als de inwoners van Rivierenwijk en Transwijk/Kanaleneiland en draagt bij aan de RSU, waarin de ambitie is vastgelegd om het aantal culturele wijkvoorzieningen uit te breiden, zodat elke Utrechter binnen loopafstand een wijkvoorziening kan bezoeken. Het moment van opleveren is uitgesteld van 2024 naar 2027. In de aanloopjaren naar het opleveren van het wijkcultuurhuis ontvangt de exploitant een bijdrage van 0,03 miljoen euro per jaar voor inhoudelijke en ruimtelijke ontwikkelingen.   
  • Met Utrecht Marketing hebben we gewerkt aan stadsprogrammering die past bij de stad. Jonge makers, wijkcultuurhuizen en culturele instellingen hebben met elkaar Culturele Zondagen geprogrammeerd in de wijken Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven. De UIT-agenda en de opening van het culturele seizoen waren gericht op een bredere diversiteit aan jonge makers. Op die manier hebben we een nieuw publiek bereikt.

Corona
We hebben gewerkt aan een duurzaam herstel van culturele sector na corona en zorgden ervoor dat de inzet, middelen en initiatieven naar aanleiding van de coronamaatregelen niet verloren zijn gegaan. Een aantal onderdelen van het in 2021 gepresenteerde herstel- en innovatiepakket voor de culturele sector is doorgetrokken in 2022, zoals de programmeringsgelden en het budget voor opdrachten aan Utrechtse kunstenaars en initiatieven. We hebben hierin zo veel mogelijk geprobeerd aan te sluiten op de actuele behoeften in de sector. Een uitgebreide toelichting is te vinden in de bijlage rapportage op de coronapakketten ‘Pakket 1 Essentiële voorzieningen'.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48