3. Borgen van de monumentale en cultuurhistorische waarden

3.1 Zorgdragen voor de instandhouding van monumentale en cultuurhistorische waarden als integraal onderdeel van de aantrekkelijke stad

P3.1.1 Begeleiden, toetsen, subsidiëren, en financieren van monumenten-renovaties en – onderhoud en het borgen van cultuurhistorische waarden in de stad

  • In 2022 is de Actieagenda Erfgoed en de Verordening Erfgoed vastgesteld in het college.
  • Digitalisering van erfgoedinformatie om onze collectie toegankelijk te maken loopt. In sessies met medewerkers van Erfgoed zijn tot nu toe 22 processen in kaart gebracht. Start papieropruimactie waarbij papier wordt omgezet naar digitaal. Begin met opruimen fotoarchief, het geselecteerde deel zal worden overgeheveld naar Het Utrecht Archief. Ontwikkeling digitale cultuurhistorische waardenkaart is gestart.
  • Het behoud van monumentwaarden en de kwaliteit van uitvoering van werkzaamheden aan monumenten is bewaakt door zo’n 300 vooroverleggen en toetsing van 202 omgevingsvergunningen.
  • In het kader van de archeologische monumentenzorg (AMZ) hebben we in 2022 472 adviesverzoeken ten behoeve van aanvragen voor omgevingsvergunningen behandeld. Hiervan hebben er 31 tot een bureauonderzoek of verkennend booronderzoek geleid en 24 tot een archeologievergunning die resulteerden in een definitieve opgraving en/of archeologische begeleiding. Het aantal adviesverzoeken is een verdrievoudiging ten opzichte van 2021.
  • (Energetische) verduurzaming van monumenten: De motie 158 Meer dan monumentale waarden is uitgevoerd. Ook is de beleidsregel zonne-energie voor beschermde monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten geëvalueerd onder 73 monumenteigenaren en -huurders en zijn er gesprekken gevoerd met de Commissie Welstand en Monumenten over verduurzaming van monumenten. Resultaat hiervan is een aanpassing in de verordening Erfgoed die meer mogelijk maakt als het gaat om zonnepanelen op gemeentelijke monumenten.
  • Eigenaren en huurders van monumenten zijn met een folder, brief, informatie op de gemeentelijke website (o.a. bij JouwHuisSlimmer en de pagina Energiebesparing in monumenten) en door middel van een tentoonstelling actief geïnformeerd over mogelijkheden voor het energiezuiniger maken van monumenten, vaak in combinatie met restauratie en/of herbestemming.
  • In 2022 is samen met eigenaren en erfgoedorganisaties samengewerkt ten aanzien van de inventarisatie en selectie van de belangrijkste bouwkunst uit de periode 1970 en 2008 (wordt in 2023 aan uw raad voorgelegd).
  • In 2022 is met een groot aantal eigenaren en gebruikers van niet-beschermd religieus erfgoed samengewerkt in het kader van de uitbreiding Utrechtse visie religieus erfgoed (wordt in 2023 aan uw raad voorgelegd).
  • Voor het gemeentelijk monumentaal bezit is restauratie technische en bouwhistorische expertise ingezet, met in het bijzonder voor het herstel van de Domtoren en het wervengebied. Deze expertise is ook ingezet bij de restauratie van Lunetten en de restauratie-herbestemming van boerderij De Vrijstaat en Fort de Gagel.
  • Met de provincie en andere gemeenten is gewerkt aan bescherming van het UNESCO-werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes binnen het ruimtelijk beleid.
  • Voor alle vier binnen de gemeente gelegen deelterreinen van de Neder-Germaanse Limes zijn in het afgelopen jaar Individuele Managementplannen volgens het format van de Nederlandse Limes Samenwerking vastgesteld door het college. De IMP’s zien toe op de fysieke kwaliteit van de archeologische resten in de bodem, kwaliteit van de informatievoorziening en de toeristische ontsluiting.
  • Wij hebben de museale publieksfunctie van Castellum Hoge Woerd versterkt, zoals de functie als ArcheoHotspot en opening van de Houtkamer. In de programmering waren Erfgoededucatie en schoolbezoek speerpunten. Het museum werd bezocht door 100 schoolklassen. Het museum werd ondersteund met inzet van 80 vrijwilligers. De onderscheidende rol van het Castellum binnen het Werelderfgoed van de Limes stond centraal in het communicatie- en marketingplan. In dat verband blijven we samen met de Nederlandse Limes Samenwerking en partners in Zuid-Holland en Gelderland zoeken naar een mogelijke functie van visitor hub voor het Werelderfgoed van de Limes.
  • Websitegemeente Utrecht is gerealiseerd (erfgoed.utrecht.nl). We hebben gewerkt aan de doorontwikkeling van Utrecht Time Machine, een portal om verhalen over het Utrechts erfgoed te ontsluiten. Het is een project dat getrokken wordt door Het Utrechts Archief i.s.m. erfgoedorganisaties.
  • Wij ondersteunen erfgoedorganisaties bij het organiseren van activiteiten via de subsidieregeling Publieksbereik. In 2022 zijn 3 meerjarensubsidies toegekend (KKU, OMDU, HVVMHL) en 3 incidentele subsidies (Herdenking Rampjaar- Utrecht900, Stripboek over 1122 - Utrecht900, publicatie over de Van Lunterens, wordt opgeleverd in 2023).
  • Utrecht 900 is klaar, financiering van activiteiten (Herdenking Rampjaar en Stripboek), medewerking aan jubileumboek ‘Gekomen om te blijven’ en medewerking en kennisdeling tijdens activiteiten (opening Paleis Lofen, lezingen). Publicatie over archeologie Leidsche Rijn verschoven naar 2024.

Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48