2. Utrecht heeft een goede en toegankelijke infrastructuur om activiteiten te ondernemen

2.1 Utrecht heeft voldoende, goede en toegankelijke buurtaccommodaties

P2.1.1 We organiseren toegankelijke basisvoorzieningen en ondersteunen bewonersinitiatieven, vrijwillige inzet en mantelzorgers

Buurtaccommodaties  

  • In alle buurtcentra zien we na corona weer meer behoefte aan ontmoetingsactiviteiten. Alle vaste gebruikers van de buurtcentra zijn actief geïnformeerd over openstelling na het opheffen van de coronamaatregelen, waardoor zij snel hun activiteiten konden hervatten. Via diverse marketinginitiatieven zijn nieuwe gebruikers geworven, voor zowel de buurtcentra in medebeheer als in zelfbeheer. Er is onder andere een flyer verspreid met daarop alle buurtcentra. Er heeft een flitspeiling plaatsgevonden over de bekendheid van de buurtcentra, wat tot nieuwe bezoekers heeft geleid. Vereniging Dwarsverband heeft met herstelsteun subsidie voor al hun leden de Stadsgenoten Tour georganiseerd. Dit zorgde na corona voor toestroom van bezoekers naar de buurtcentra in zelfbeheer via culturele activiteiten. 
  • We merken een terugloop in het aantal vrijwilligers dat zich langdurig wil inzetten bij een buurtcentrum. Vrijwilligers hebben een belangrijke rol bij het creëren van een welkome en toegankelijke sfeer als aanvulling op het sociaal beheer van DOCK. Dit kan bij sommige buurtcentra hierdoor in het gedrang komen. Het driehoeksoverleg (tussen gebruikers, technisch beheer van de gemeente en sociaal beheer van DOCK) is na het opheffen van de coronamaatregelen grotendeels weer opgestart.  
  • In 2022 hebben we gewerkt aan het verbeteren van de functionaliteit en duurzaamheid van de buurtcentra. 
  • De nota Meerjarig Perspectief Buurtcentra 2022-2032 is in november 2022 met bijbehorend raadsvoorstel naar de gemeenteraad verzonden.  

Buurtcentra in zelfbeheer  

  • De plannen voor herinrichting buitenterrein en het vernieuwen van de huisvesting van Kinderboerderij Rotsoord zijn goedgekeurd. Stichting Rotsoord heeft eind 2022 afspraken gemaakt met Woonin (voorheen Mitros) over de aankoop van het naastgelegen pand. 
  • De gemeente is in 2022 samen met vereniging Dwarsverband een communicatie- en marketingtraject gestart met als doel om gezamenlijk en meer eenduidig op te trekken met door de gemeente beheerde buurtcentra. We werken vooral aan de herkenbaarheid van de buurtcentra en richten ons op de doelgroep jongvolwassenen. Eind 2022 is begonnen met de verbouwingswerkzaamheden van buurtcentrum Podium Oost. Buurtkamer De Sjuut in de 7 Steegjes is begin dit jaar na renovatie feestelijk geopend. 

Jongerenhuiskamers  

  • In 2022 is gewerkt aan uitbreiding van het aantal jongerenhuiskamers. Zo wordt In Geuzenwijk ruimte voor Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU) gehuurd bij buurtcentrum COV (zelfbeheer). In Kanaleneiland Zuid is het pand Marco Pololaan 8-10 verbouwd, waar JoU inmiddels haar intrek heeft genomen. In Overvecht Zuid wordt gezocht naar een locatie voor jongeren. Tot op heden is deze plek nog niet gevonden.  

Speeltuinen  

  • Speeltuin de Zandloper is heringericht. Er zijn diverse speel- en sporttoestellen geplaatst om de speelwaarde te vergroten. Speeltuin de Albatros in Vleuterweide is aangepast en toegankelijk gemaakt, ook voor kinderen met een beperking. Hiermee is het aantal samenspeeltuinen gegroeid naar zes. In speeltuin de Griftsteede is gestart met de herstelwerkzaamheden aan het klimfort. 
  • Utrecht telt 21 beheerde speeltuinen. 12 speeltuinen zijn tot nu toe verzelfstandigd. De overige 9 speeltuinen worden door DOCK en Stadsbedrijven beheerd. Deze speeltuinen hebben, onder voorwaarden, jaarlijks per 1 januari het recht op verzelfstandiging.

Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48