1. In Utrecht kan iedereen gezond opgroeien, sporten en bewegen en prettig samenleven

1.1 Kinderen, jongeren, ouders en opvoeders zijn veerkrachtig

P1.1.1 We faciliteren waar nodig ondersteuning zodat alle jeugdigen mee kunnen doen in de samenleving. We stimuleren hierbij een gezamenlijk pedagogische visie en gaan uit van de rechten van kinderen

Verschillende organisaties en hun activiteiten op het gebied van identiteits- en talentontwikkeling bij kinderen en jongeren zijn financieel ondersteund. Organisaties als Home-Start en HandjeHelpen hebben gezinnen met opvoed- en opgroeivragen ondersteund. Kinder- en jongerenparticipatie vindt gedurende het hele jaar plaats, bijvoorbeeld de Nationale Jeugdraad (NJR) en dialoogsessies over het mentale welzijn van jongeren in samenwerking met Volksgezondheid. Met projecten als BuKoJou (Buurtteam, KOOS, JoU) zijn de collectieve werkvormen voor het bieden van zorg aan jongeren verder uitgebreid.  

Kinderrechten  

  • Wij werken voortdurend aan ons doel om onze Utrechtse jeugd te leren wat hun rechten en plichten zijn. Zo is er weer een 3e editie kinderrechtenfilmfestival georganiseerd waar 10 scholen aan deelnamen, hebben 11 jonge Utrechters een jeugdlintje ontvangen voor hun inzet en maatschappelijke betrokkenheid.   
  • Het jeugdpanel Young Minds Utrecht is gegroeid en steeds meer jongeren en collega's van diverse afdelingen weten elkaar te vinden om samen te werken of mee te denken aan opgaves, zoals het Klimaatpanel, de nachtvisie en het opzetten van een burgerberaad.  Ook adviseerden ze mee op initiatieven die zijn aangevraagd bij de nadere regel herstel en veerkracht voor de jeugd.  
  • Daarnaast werkten we vanaf 2022 samen aan een integrale aanpak op mensenrechten en kinderrechten. 

Vreedzaam  

  • Vreedzaam blijft voortdurend werken aan het uitbreiden en verstevigen van de vreedzame scholen en de vreedzame wijk. Dit doen ze onder andere door projecten als Ouder Impuls en uitwisselingsdagen tussen twee basisscholen van verschillende wijken, het meedenken co- ontwikkelen van toolkits van o.a. als onderdeel van aanpak straatintimidatie, en meer kennis en betrokkenheid te creëren van ons Nederlandse grondwet bij kinderen van 9-13 jaar op Utrechtse basisscholen. 

Jongerenwerk  

  • In 2022 had een bredere groep jongeren behoefte aan het jongerenwerk: Naast jongeren die al in beeld waren bij Stichting Jongerenwerk Utrecht (JoU), betreft dit jongeren die door corona extra aandacht nodig hebben voor sociale ontwikkeling en identiteitsontwikkeling. 
  • Meer scholen hadden behoefte aan schooljongerenwerk. Er is daarom in schooljaar 2021/2022 ook gestart met schooljongerenwerk op basisscholen.  
  • De jongerenwerkers van JoU kennen dankzij de stedelijke, brede opdracht veel Utrechtse jongeren. Dit contact met de jongeren is in 2022 ook van preventieve en de-escalerende waarde gebleken bij de WK-wedstrijden en oud en nieuw.  

Passende kinderopvang  

  • De ambitie voor passende kinderopvang is onveranderd: We willen voor ieder kind een passende plek binnen de reguliere kinderopvang (0-12 jaar). De bestaande BSO 'plus’ groepen zijn gecontinueerd. Er zijn in 2022 geen nieuwe BSO ‘plus’ groepen gestart. De wens voor uitbreiding naar Overvecht en Leidsche Rijn was er wel, maar helaas is voor deze groepen geen personeel gevonden. Voor jonge kinderen is in Overvecht in september een kinderopvang ‘plus’ groep gestart.  
  • Verder is in 2022 een evaluatie gedaan onder professionals en ouders waarin we hebben opgehaald hoe passende kinderopvang wordt ervaren en welke kansen en knelpunten we zien. De uitkomst is meegenomen in de nieuwe nota Passende Kinderopvang.              

Overige inzet  

  • Pretty Woman heeft in 2022 conform de opdracht die zij kregen voor dat jaar preventieve activiteiten uitgevoerd voor jongeren tussen 11 en 23 jaar op het gebied van liefde, relaties en seksualiteit. Er zijn op scholen voorlichtingen gegeven, er is in groepen gewerkt en er is individuele ondersteuning geboden als dit nodig was. Daarnaast heeft Pretty Woman de partners in de stad ondersteuning geboden als dit nodig was.  
  • Al Amal en De Wilg hebben groepsactiviteiten uitgevoerd voor kinderen met een extra ondersteuningsbehoefte gericht op een zinvolle vrijetijdsbesteding en ter ondersteuning in de opbouw en versterking van hun zelfvertrouwen (gefinancierd vanuit de nadere regel Sociale prestatie en dagondersteuning). 

Samenwerking  
De pilot Wederkerig leren is in 2022 afgerond. Samen kijken we met het buurtteam en JoU naar een mogelijk vervolg hierop. De call sociale basis is doorontwikkeld tot een samenwerkingsnetwerk sociale basis jeugd.

Corona
De coronamaatregelen hadden geen gevolgen voor de uitvoering van dit programma.

Deze pagina is gebouwd op 03/12/2024 17:16:34 met de export van 06/19/2023 09:24:48